Stoltenberg promite un răspuns „credibil şi eficient” din partea NATO dacă Rusia iese din tratatul INF

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (Thierry Charlier/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat la începutul acestei luni un proiect de lege privind suspendarea oficială a participării Rusiei la Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), la câteva luni după ce SUA a lansat procesul propriei sale retrageri din acord.

NATO va răspunde cu măsuri „credibile şi eficiente” în cazul în care Rusia se retrage din tratatul INF, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice, Jens Stoltenberg, fiind citat de ofiţerul de presă al blocului, Dylan P. White.

Declaraţia a fost făcută după ce Ministerul rus de Externe a susţinut că Uniunea Europeană ar trebui să discute cu SUA cu privire la efortul de salvare a tratatului în loc să urmeze orbeşte poziţia Washingtonului şi să învinuiască Moscova.

Ministerul rus a adăugat că propunerile Moscovei de a salva tratatul încă se află pe masă.

În 3 iulie, preşedintele Putin a semnat un proiect de lege privind suspendarea oficială a participării Rusiei în tratatul INF, care a fost încheiat în 1987 şi a interzis Moscovei şi Washingtonului să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Mişcarea lui Putin a fost făcută la aproximativ o jumătate de an după ce omologul său american Donald Trump a declarat în 2 februarie că SUA iese din INF, invocând presupuse încălcări de către Rusia a prevederilor acordului. SUA şi-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea privind racheta rusească 9M729, care, potrivit Washingtonului, încalcă prevederile tratatului nuclear.

Rusia a negat acuzaţiile şi a promis că va acţiona proporţional. Apoi, Moscova a făcut un pas fără precedent şi a desecretizat detalii cheie privind capabilităţile rachetei 9M729, prezentând racheta ataşaţilor militari şi presei într-un depozit militar.

De asemenea, Rusia a acuzat SUA că ignoră propriile-i angajamente faţă de tratatul INF, inclusiv desfăşurarea ilegală de drone de luptă, dezvoltarea de rachete americane cu rază de acţiune intermediară şi construirea unor structuri în Polonia şi România ca parte a scutului său antirachetă terestru Aegis Ashore. Sistemul Aegis Ashore este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe