Rusia montează rachete hipersonice pe submarine
alte articole
La începutul acestui an, surse ruse au declarat pentru Forbes că va începe testarea lansării de rachete hipersonice de pe submarine în 2020.
Modelul cel mai important de racheta hipersonică se numeşte 3M22 Zircon, de croazieră, anti-navă, care va fi lansată de pe cel mai recent model de submarin cu motor nuclear numit K-561 Kazan.
Zircon poate călători cu o viteză de Mach 8 până la Mach 9. Raza rachetelor este estimată de aproximativ 1000 km, şi ele pot fi deja lansate de pe avioane, nave, sisteme de lansare la sol şi - în curând - submarine.
Forbes a declarat că Marina Rusă trece printr-o transformare fără precedent, încă de când a început să lanseze rachete de croazieră din submarine în Siria.
Anterior, Rusia şi-a dezvoltat rachetele de croazieră, ţintirea din submarine, pentru operaţiuni anti-nave.
"În timpul Războiului Rece, rachete purtate de submarinele ruse au fost menite atacării navelor, în special portavioanelor Marinei SUA.
Abia în conflictul din Siria a început Moscova să folosească rachete de croazieră lansate în mod similar cu racheta Tomahawk a Marinei SUA - ca armă de atac de rază lungă şi precizie chirurgicală".
Rachetă Tomahawk Land este lansată în primul rând de pe submarine şi nave de către armata americană şi marina regală. Zboară la Mach 0,75 cu o autonomie de 2000 km.
Noua rachetă a Rusiei este atât de avansată încât, după ce va fi montată pe submarine, va crea o schimbare semnificativă a supremaţiei militare pe mări.
Potrivit Forbes, până în 2030, Rusia ar putea avea cel puţin opt submarine înarmate cu rachete Zircon, iar 17 până în 2040.
Într-o adresă bizară de la începutul acestei luni, preşedintele Vladimir Putin a dezvăluit că este gata să vândă Statelor Unite unele dintre rachetele hipersonice ale Rusiei, dacă preşedintele Trump ar fi dispus să revină la negocieri strategice serioase legate de dezarmare. Oferta preşedintelui rus, considerată o glumă de mulţi analişti, survine pe fondul retragerii administraţiei Trump din tratatul INF.
Vara aceasta, Rusia s-a confrunta cu un accident nuclear care a atras atenţia internaţională. Experţi militari americani susţin că Moscova a început testarea unor rachete cu motor nuclear, tehnologie pe care SUA a abandonat-o la sfârşitul anilor '50 pentru că era extrem de nocivă pentru populaţia care se afla sub traiectoria rachetei.
Incidentul ilustrează nu numai lipsa de respect tradiţională a liderilor ruşi faţă de viaţa civilă, dar şi o oarecare disperare de a reclădi supremaţia militară cu orice preţ, uneori folosind tehnologii falite sau învechite.