Şeful NATO: Rusia încă nu se conformează tratatului nuclear INF

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (Sean Gallup/Getty Images)
Andrei Popescu
06.07.2019

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul unor acuzaţii făcute de SUA şi aliaţii europeni, a declarat că Rusia nu a dat semne că s-ar conforma unui tratat de control al armelor încheiat în perioada Războiului Rece, potrivit RFE/RL.

Moscova a negat în mai multe rânduri acuzaţiile Occidentului că ar fi desfăşurat sisteme de rachete de croazieră cu lansare terestră, încălcând astfel Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) încheiat în 1987.

La începutul acestui an, SUA a anunţat oficial că se va retrage din tratat începând cu 2 august, dacă Rusia nu începe să distrugă rachetele în cauză.

Luând cuvântul în 5 iulie, după discuţii cu diplomaţi ruşi, Stoltenberg a precizat că încă nu există semne că Moscova ar încerca să se conforme cu prevederile tratatului.

„Nu vedem niciun semn că Rusia este dispusă să se conformeze din nou [termenilor acordului]”, a declarat el. „Şi timpul se scurge”.

Tratatul are o importantă majoră şi a eliminat o întreagă clasă de rachete ce au fost desfăşurate în Europa şi vestul Rusiei.

Rachetele, care ar putea fi echipate şi cu focoase nucleare, au fost considerate ca având un rol destabilizator din cauza perioadei lor scurte de zbor, însemnând că ar putea lovi ţinte, fără vreo notificare prealabilă sau cu o notificare din scurt.

Stoltenberg a declarat că presupusa violare de către Rusia a acordului este una serioasă şi a precizat că necesită un răspuns ferm.

„Dacă acceptăm ca Tratatul INF să fie încălcat cu impunitate, fără consecinţe, atunci subminăm încrederea şi credibilitatea tuturor acordurilor pentru controlul armelor”, a adăugat el.

La începutul acestei săptămâni, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un proiect de lege privind suspendarea oficială a participării Rusiei la acordul INF.

După discuţiile cu Stoltenberg, Rusia a susţinut că nu va desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa cât timp SUA nu face prima acest lucru.

„Nu intenţionăm să desfăşurăm astfel de arme în Europa sau alte regiuni unde nu au fost şi nu vor fi desfăşurate rachete americane cu rază scurtă şi medie de acţiune”, a susţinut, într-o declaraţie, misiunea rusă la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor