Putin în Helsinki: SUA vor folosi rachete ofensive de croazieră la Deveselu şi în Polonia
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Statele Unite sunt acum în situaţia de a implementa o nouă rachetă de croazieră terestră în România şi Polonia, scenariu pe care îl consideră o ameninţare la care Moscova ar trebui să răspundă.
Pentagonul a declarat luni că a testat o rachetă de croazieră convenţională, care şi-a atins ţinta de 500 km de zbor, primul astfel de test de când SUA s-a retras unilateral din tratatul INF în această lună.
SUA s-a retras oficial din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare care datează din timpul Războiului Rece pe 2 august, după ce a acuzat Moscova că l-a încălcat prin construirea rachetelor de croazieră cu rază intermediară care pot purta focoase nucleare.
În timpul unei vizite la Helsinki, Putin a afimat că Washingtonul ar putea utiliza acum sistemele de lansare existente în România şi Polonia pentru a lansa noua rachetă.
Teza Kremlinului nu este nouă, Rusia acuzând în repetate rânduri sistemul de apărare de la Deveselu de capacităţi ofensive. Propaganda Rusiei a fost preluată inclusiv de oficiali români - Mihai Fifor fiind unul dintre cei care au devenit vectorii purtători ai propagandei ruse, în momentul în care era ministru al Apărării.
„Această rachetă poate deja fi lansată din sisteme deja aflate în România şi Polonia. Nu trebuie decât să schimbi software-ul. Şi nu cred că partenerii noştri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană despre acest lucru. Asta implică noi ameninţări la care trebuie să reacţionăm”, a declarat Putin.
Testul ar fi fost interzis în cadrul INF, care a nu permitea construirea de rachete terestre cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5500 de km, reducând capacitatea ambelor ţări de a lansa un atac nuclear la scurt timp.
Rachetele de croazieră, spre deosebire de cele balistice, zboară la înălţimi mici, cu viteze mult mai mari şi sunt mult mai greu de detectat de sistemele radar.
Rusia menţine rachete Iskander, capabile să poarte ogive nucleare, în regiunea Kaliningrad, care este o enclavă rusă situată între Polonia şi Lituania.