Revenirea la alegerea primarilor în două tururi, raport negativ în Comisia Juridică a Senatului

Alegerile locale într-un singur tur au permis PSD-ului să "înroşească" ţara, menţinându-şi, mandat după mandat, oamenii în funcţii. Astăzi, în Comisia juridică a Senatului, PSD a reuşit, din nou, să se opună modificării legii astfel încât primarii să poată fi aleşi în două tururi.
Serban Nicolae(PSD)
Serban Nicolae(PSD) (Florin Chirila/Epoch Times)

Membrii Comisiei juridice a Senatului au dat luni raport de respingere propunerii legislative iniţiate de mai mulţi parlamentari PNL vizând revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, relatează Agerpres.

"Este un proiect care are susţinerea societăţii civile. (...) E momentul, dat fiind faptul că suntem cu trei ani înainte de alegerile locale, să revenim la o formă care legitimează alesul local într-o măsură mult mai relevantă decât actuala formulă legislativă", a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu, unul dintre iniţiatorii actului normativ, în condiţiile în care, reamintim, revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost cerută în repetate rânduri de societatea civilă, inclusiv la protestele anti-Sistem declanşate de tragedia din Colectiv, pentru a preîntâmpina baronizarea ţării.

"Eu nu-mi aduc aminte de un proiect legislativ care să fi stârnit atât suport public ca proiectul acesta. Din nefericire, a fost un Cioloş care n-a fost de acord să-şi asume ordonanţa de urgenţă la momentul respectiv, poate nu era cazul, poate era cazul... Din nefericire, nu s-au găsit alte pârghii la acel moment pentru a impune alegeri în două tururi, dar cred că bunul simţ ne dictează acum măcar să fim serioşi pe un proiect atât de important", a adăugat Gorghiu.

La rândul său, senatorul PSD Şerban Nicolae a susţinut, în cadrul dezbaterilor, că la ultimele alegeri locale nu au existat situaţii în care vreunul dintre edili să fie ales cu un număr foarte mic de voturi în localităţi cu populaţie numeroasă, adăugând că prezenţa la vot e o chestiune care priveşte electoratul şi nu putem să o reglementăm noi prin lege.

"În mandatul trecut s-a motivat că ar putea să fie aleşi primari cu un număr foarte mic de voturi, doar pe considerentul că au cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii înscrişi în cursă. Din câte cunosc eu, o asemenea situaţie la nivel relevant nu s-a întâmplat. În nicio localitate cu populaţie semnificativă nu a fost cineva ales cu un procent de 7 — 8%. (...) Faptul că facem, două, trei, cinci tururi de scrutin nu înseamnă că asigurăm o prezenţă mai mare la vot. (...) Ideea că cine este ales din două tururi de scrutin ar beneficia de o mai mare reprezentativitate este una falsă", a declarat Nicolae.

Şase senatori au votat în favoarea raportului de respingere a propunerii liberalilor, unul s-a abţinut iar patru au votat împotrivă, arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne