Năsui, nou discurs tranşant: Dna Carmen Dan, v-a explodat în faţă bomba! Cea mai mare nedreptate din România
alte articole
Invitată în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la motivele pentru care, vara aceasta, am asistat la un exod al bugetarilor din MAI, ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a ferit să-şi asume responsabilitatea în mod direct. Una dintre cele mai articulate replici a venit din partea deputatului USR Claudiu Năsui, care nu s-a limitat doar la a critica puterea, ci a oferit şi soluţii concrete pentru a evita astfel de situaţii explozive în viitor.
Deputatul a explicat că motivul exodului este simplu: Guvernul a anunţat schimbarea modului de calcul al pensiei speciale, aşa că, pentru a beneficia de un calcul favorabil, au plecat toţi cei care aveau de câştigat mai mult după vechea formulă decât după noua. Mai grav este faptul că mulţi dintre cei ieşiţi la pensie s-au reangajat rapid tot în minister, cumulând pensia şi salariu. De altfel, USR a încercat să facă o comisie de anchetă pe acest subiect, dar majoritatea PSD-ALDE nu a fost de acord. Nu de altă, dar tot ei au reintrodus pensiile speciale în legislaţie acum câţiva ani.
Discursul lui Năsui
"Adevărul este că ceea ce s-a întâmplat vara aceasta este că v-a explodat în faţă o bombă, dar e o bombă pe care tot dumneavoastră aţi pus-o. Cine a reintrodus pensiile speciale în România? Nu cumva tot membrii actualei majorităţi parlamentare, după ce ele fuseseră desfiinţate de către Guvernul Boc? Le-aţi reintrodus şi culmea ironiei este că printre semnatarii celor care le-au introdus se află chiar numele actualului prim-ministru, domnul Tudose.
Dumneavoastră aţi creat problemele şi inegalităţile care vara aceasta au explodat. Mai ţineţi minte atunci când aţi candidat cu sloganul 'dreptate până la capăt'? Aţi făcut, ce dreptate? Aţi făcut cea mai mare nedreptate şi lipsă de echitate cu putinţă în România, aţi creat un sistem cu două viteze în care toţi contribuim după aceleaşi reguli, dar nu toţi beneficiem după aceleaşi reguli şi apoi vă miraţi că în momentul în care schimbaţi formula de calcul aveţi un exod al oamenilor din minister care încearcă să beneficieze de fosta formulă de calcul.
Noi nu pe ei îi învinovăţim, învinovăţim sistemul care le-a permis să facă lucrul acesta. Boala aceasta a pensiilor speciale este una foarte profundă în România şi ţine de moralitate mai mult decât de orice.
Avem un sistem în care toţi cetăţenii nu sunt egali în faţa legii, unii beneficiază mai mult decât alţii. 3,5 % din pensionari iau 11 % din fondul de pensii. În 2017, 6,6 miliarde de lei sunt bani alocaţi pentru pensiile speciale, constituie – ca să vă daţi seama ce înseamnă această cifră, cât de mare poate să fie – 35% din deficitul fondului de pensii.
Este cel mai mare deficit pe care îl are România, cea mai mare problemă pe termen lung de finanţe publice pe care o are România. Dacă doriţi să rezolvaţi într-adevăr aceste probleme puteţi să o faceţi şi USR vă oferă calea pentru a o face.
Şi aţi spus şi mă bucur că aţi spus – că dacă aveaţi o lege, dacă doar aţi fi avut o lege care să împiedice cumulul de pensii cu salarii – nu aţi fi permis acest lucru. Ei bine, stimaţi colegi, USR are o iniţiativă exact pentru eliminarea acestui cumul de pensii cu salariul, exact pentru lucrul acesta.
Sperăm să o susţineţi şi dumneavoastră în momentul în care va veni aici la vot. Şi mai are o iniţiativă care poate atacă răul la rădăcină – o iniţiativă de abrogare a acestui sistem ruşinos de pensii speciale, acest sistem care face ca toţi românii să contribuie la fel, dar să nu primească la fel.
Dacă doriţi să rezolvăm aceste probleme pe termen lung şi nu doar dintr-un interes de moment, pentru că v-aţi aflat în criză bugetară de bani şi că a ajuns cuţitul la os, dacă doriţi să rezolvăm aceste probleme avem oportunitatea să o facem şi eu aş zice că avem chiar datoria să o facem".