Papahagi: Acum patru ani se înfruntau două Românii. Am simţit fizic lupta dintre dreptate şi fărădelege
alte articole
În urmă cu exact patru ani, în vara lui 2012, când a fost suspendat pentru o scurtă perioadă de timp fostul preşedinte Traian Băsescu, s-au înfruntat două Românii, a scris sâmbătă, pe contul său de Facebook, profesorul universitar Adrian Papahagi, unul dintre principalii actori de pe scena politică din acel moment.
"Acum exact patru ani se înfruntau două Românii. De o parte erau USL (PSD-PC-PNL-UNPR), Antena 3, RTV şi Realitatea TV, Năstase, Voiculescu, Ponta, Antonescu, Iohannis şi, simpatizant al puciului, Nicuşor Dan. De cealaltă era un Băsescu suspendat, un PDL timorat, ai cărui lideri primiseră interdicţie să apară pe scenă sau la TV ca să nu suscite ura populară, B1 TV, Naşul, Facebook, GDS şi o mână de oameni, intelectuali şi reformişti, dispuşi să-şi asume lupta pentru o cauză corectă într-o situaţie disperată.
Sunt mândru de implicarea mea politică din acea vară şi consider că am fost unul dintre cei care au contribuit la binele României printr-un sacrificiu de timp, nervi şi energie într-un moment în care nu era nimic de câştigat, dar foarte multe de pierdut", a declarat Adrian Papahagi.
Profesorul se declară bucuros de prietenia sa cu Mihai Neamţu, Monica Macovei, Cristi Preda sau Mihai-Răzvan Ungureanu, de care politica l-a apropiat şi l-a îndepărtat în diverse alte momente, din diverse motive pe care nu le va exprima.
"Nu regret nimic din acea vară dramatică, în care am simţit fizic înfruntarea între dreptate şi fărădelege. Iar dreptatea era de partea noastră", a subliniat Adrian Papahagi.
Fostul politician susţine că va regreta tot restul vieţii sale că oameni admirabili, mult mai buni decât tot ce oferă acum clasa politică, nu s-au putut uni într-un proiect comun.
"Un partid reformist de centru-dreapta, în care să se regăsească Mihai-Răzvan Ungureanu, Monica Macovei, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, Mihai Neamţu, Cristi Preda, Toader Paleologu, Sever Voinescu, Sebastian Lăzăroiu şi mulţi alţii ar fi fost mult peste actuala ofertă politică, adică un PNL golit de intelectuali şi reformişti, în criză doctrinară, de leadership şi de resurse umane, un PMP îngemănat cu UNPR, şi un USR fără lideri şi consistenţă doctrinară", a mai precizat Adrian Papahagi.