Ministrul Sănătăţii: "Reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar"

Guvernul îşi propune să repare modul în care sunt plătiţi medicii pentru gărzile efectuate, ministrul Sănătăţii declarându-se convins că dacă doctorii vor fi trataţi cu respect, acest respect va fi întors către pacienţi.
Vlad Voiculescu (Facebook)
Loredana Diacu
09.08.2016

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat luni, după întâlnirea cu sindicaliştii din sănătate, că doreşte ''să repare'' modul în care sunt "tratate" gărzile în sistemul sanitar. Declaraţiile au avut loc după ce Voiculescu şi sindicatele au semnat o declaraţie comună în care se arată că oferta de creştere a salariilor medicilor conform OUG 20/2016 şi de creştere a plăţii gărzilor suplimentare, de la 1 octombrie este un pas important către normalizarea remuneraţiei în domeniul sanitar, relatează Agerpres.

"Un prim pas important s-a făcut înainte de venirea mea la minister, prin OUG 20 pentru reglementarea salarizării în sectorul public. Ce facem noi astăzi este să reparăm ceva punctual, să reparăm modul în care sunt tratate gărzile în sistemul sanitar. Vorbim despre remunerarea gărzilor, vorbim despre flexibilizarea timpului de lucru. Remunerarea gărzilor înseamnă schimbarea modului în care sunt remunerate gărzile, înseamnă că revenim la normal, ajungem acolo unde gărzile trebuie plătite la salariul de bază din 2016. Lucrurile erau blocate la nivelul salariului din 2009. Am rezolvat acest lucru acum", a precizat Voiculescu, în declaraţia sa.

Ministrul a mai precizat că un alt lucru avut în vedere este flexibilizarea timpului de lucru şi plata sporului de noapte.

"Toate acestea sunt menite să arate respectul Guvernului Cioloş pentru această categorie profesională, pentru medici. Medicii sunt importanţi pentru noi, trebuie să arătăm respect şi sunt sigur că acest respect va fi întors către pacienţi. Vorbim despre un impact bugetar de 100 de milioane de lei pentru salarizarea corectă a gărzilor. Acest impact va fi suportat din bugetul Sănătăţii şi o să vină la pachet cu o serie de măsuri de eficientizare şi de eliminare a risipei din sistem. Vorbim de achiziţii centralizate, un lucru care este deja în proces, vorbim despre eliminarea risipei în prescrierea medicamentelor şi alte câteva puncte", a declarat ministrul Sănătăţii.

Reamintim că recent medicii au exprimat puternice nemulţumiri faţă de faptul că sunt obligaţi să facă numeroase gărzi suplimentare, muncind adesea şi peste 30 de ore pe zi, ceea ce afectează calitatea actului medical. De asemenea, medicii au acuzat că gărzile nu sunt remunerate corespunzător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor