Doctoriţa care a filmat pacientul infectat cu viermi trăieşte o dramă. Mesaj dur pentru ministrul Sănătăţii

"E păcat că nu ne-aţi protejat pe toţi cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puţini şi atât de singuri. M-am simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie", îi reproşează doctoriţa Camelia Roiu ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Camelia Roiu, doctoriţa de la Spitalul de Arşi din Capitală care a filmat bolnavul mâncat de viu de larve ce a revoltat o ţară întreagă, i-a trimis un mesaj ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în contextul în care a fost convocată în două comisii de disciplină iar situaţia de la spital a devenit pentru ea extrem de tensionată.

"Am înţeles de la şedinţa de vineri, când aţi venit în spital, că nu sunteţi de acord cu asemenea practici (imaginile filmate) şi că vă imaginaţi cât de greu îţi e când stă cineva la "popoul tău" să te pozeze în timp ce îţi faci meseria. Doar că eu nu am pozat pe nimeni în timp ce opera. Încercaţi atunci să faceţi acelaşi exerciţiu de imaginaţie cu mine, acum, când sunt convocată în vreo două comisii de cercetare disciplinară, comisii compuse din medici inculpaţi penal care, culmea, aveau în responsabilitate şi unitatea de transfuzii şi tot ce ţine de îngrijirea arşilor (inclusiv viermii).

Probabil că veţi trimite o comisie şi de la minister, cum s-a întâmplat în cazul dr. Elena Voicu de la Spitalul Pantelimon sau veţi face una în spital, după cum s-a discutat tot vineri, care să mă potolească să mai arăt ceva din bucătăria lor. Poate vă imaginaţi şi cum mă simt când sunt împiedicată să-mi fac meseria, când mi se taie în foaia de terapie indicaţiile de analize şi monitorizările orare şi când vine un şef iresponsabil să-mi ia aparatele performante din sala de operaţie, pe motiv că le degradez dacă le deplasez 10 metri, aparatele fiind mobile din fabricaţie.

Poate vă imaginaţi şi cum e să-ţi zică acelaşi şef: "Sugi...." şi să faci referate la care să nu primeşti niciun răspuns; să-ţi zică soţul asistentei şefe: "Taci, că te pocnesc", iar comisia de disciplină, din care face parte acelaşi şef, să-l sancţioneze exemplar cu "mustrare verbală". Poate vă imaginaţi cum e ca inclusiv chirurgii cu care colaborez să fie somaţi să nu mai lucreze cu mine", a scris pe contul său de Facebook Camelia Roiu.

Doctoriţa îi reproşează ministrului Sănătăţii şi faptul că schimbarea fostului manager al spitalului, Mihai Marinescu, nu a fost făcută în mod transparent.

"S-a demis singur? L-aţi demis? Sper că nu l-aţi ascuns pe undeva. Tot citesc prin ziare de prejudicii aduse statului, conform raportului Curţii de Conturi. Mai ştiu că, după plecarea lui, căutaţi un interimar integru, de încredere şi care să poată face curat în spital. Aţi lăsat aceiaşi oameni care, de ani de zile, au distrus spitalul. E ca şi când, după revoluţie, l-am fi lăsat tot pe Ceauşescu la putere. La Putere. Toţi abuzează de ea. Discreţionar. Protecţia pe care le-o oferiţi am mai văzut-o în frăţiile politice sau de altă natură. Sper din tot sufletul să nu fie aşa", a continuat Camelia Roiu.

Cât despre "cosmetizarea" Secţiei de Terapie Intensivă, doctoriţa consideră că este inutilă şi ineficientă, pentru că singura soluţia ar trebui să fie un nou spital.

"În ceea ce priveşte renovarea secţiei ATI, e o cosmetizare inutilă şi ineficientă. Probabil că doamna dr. Copaciu v-a arătat buletinul cu Piocianicul rezistent la toate antibioticele (inclusiv Colistin) - nu ştiu în câte ţări îl mai găsiţi - piocianic recoltat de mine în luna martie, de pe suprafeţe. Probabil că doamna dr. Copaciu v-a ţinut la curent cu ce-i transmiteam că se întâmplă în spital, legat de infecţii. Având în vedere toate aceste lucruri, luaţi în calcul un spital modular cu 60 de paturi.

După mine este singura soluţie sigură pentru pacienţi. Gândiţi-vă că suntem înconjuraţi de războaie şi nu avem un centru de arşi. Gândiţi-vă că oricând se poate întâmpla un nou Colectiv şi dacă atunci s-au găsit bani pentru transferul lor în străinătate sunt sigură că se vor găsi şi pentru un asemenea spital", a continuat medicul.

În finalul mesajului său, Camelia Roiu îi atrage atenţia ministrului Sănătăţii că s-a simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie.

"E păcat că nu ne-aţi protejat pe toţi cei care am spus adevărul despre sistem. Suntem atât de puţini şi atât de singuri. Eu m-am simţit sacrificată, exact ca în faţa unui pluton de execuţie. Am trăit o săptămână în iad. M-am întrebat dacă o să mai fiu sau nu, dacă o să mai fac medicină sau nu, dacă o să mai rămân în ţară sau nu... Încă mă mai întreb...

Ştiu că e greu să tolerezi frica, însă ea ne blochează evoluţia. Viaţa şi libertatea minţii sunt cele mai valoroase. Preţuiţi-le la dumneavoastră şi la cei din jur. Domnule ministru, aţi avut o şansă istorică pe care tocmai aţi ratat-o! Sau poate că încă nu...", a subliniat doctoriţa.