Vizită neaşteptată. MAE rus anunţă sosirea unei delegaţii Hamas la Moscova

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a confirmat că reprezentanţi ai mişcării palestiniene [Hamas] sunt ]n vizită la Moscova (Youtube - captură ecran)
D.B.
27.10.2023

Într-o evoluţie oarecum neaşteptată, o delegaţie a liderilor Hamas se află la Moscova pentru discuţii, potrivit anunţului făcut joi seara (ora locală), într-o conferinţă de presă, de Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Vizita nu fusese anunţată anterior de niciuna dintre părţi.

"Pot confirma că reprezentanţi ai mişcării palestiniene [Hamas] vizitează Moscova", a declarat Zaharova, citată de Zero Hedge.

Delegaţia Hamas este condusă de un membru de rang înalt al grupării, Moussa Abu Marzouk. Gruparea Hamas este considerată drept organizaţie teroristă de către SUA, Uniunea Europeană şi în alte câteva ţări, dar are relaţii oficiale cu ţări precum Iran, Turcia, Siria şi acum, se pare, şi cu Rusia.

Cu toate acestea, Rusia a declarat că rămâne dispusă să discute cu toate părţile implicate în conflict în speranţa de a obţine încetarea focului şi pacea. După retragerea SUA din Afganistan, Moscova a găzduit în mod similar o delegaţie talibană.

Deocamdată nu este clar dacă şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se va întâlni cu reprezentanţii Hamas, având în vedere că acesta s-ar afla în prezent la Minsk.

RIA Novosti a relatat că, în timpul întâlnirilor iniţiale cu oficialii ruşi, Hamas a "lăudat poziţia lui Putin şi eforturile diplomaţiei ruse".

Kremlinul a declarat că este angajat în discuţii de diplomaţie de criză atât cu partea Hamas, cât şi cu partea israeliană, în condiţiile în care peste 220 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza. Patru au fost eliberaţi până în prezent, inclusiv doi americani, în mare parte datorită medierii Qatarului. Rămâne de văzut dacă Rusia va face presiuni asupra delegaţiei pentru a elibera mai mulţi prizonieri.

Cu doar câteva zile în urmă, Rusia a acuzat Statele Unite că au alimentat escaladarea situaţiei prin poziţionarea navelor de război ale Marinei Militare în Marea Mediterană, în apropierea Israelului.

"Cu cât un stat ia mai multe măsuri proactive de acest tip, cu atât mai mare este riscul şi pericolul unei escaladări a conflictului", a declarat luni, în timpul unei întâlniri la Teheran, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

El a calificat Washingtonul ca fiind "deja printre ţările care intervin cel mai mult" de la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie. Desigur, administraţia Biden a respins acuzaţia şi a învinuit Iranul că se află în cele din urmă în spatele Hamas şi al terorii regionale.

La ONU, la New York, Rusia şi China tocmai au dat, de asemenea, veto rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU privind Gaza, elaborată de SUA. Cele două tabere au respins propunerile celeilalte, având în vedere poziţia pro-israeliană a Washingtonului şi dorinţa Moscovei şi a Beijingului de a critica Tel Avivul pentru criza umanitară şi numărul tot mai mare de morţi în rândul palestinienilor.

Turcia a fost, de asemenea, unul dintre cei mai importanţi critici ai atacului Israelului asupra Gaza, în timp ce numărul morţilor depăşeşte 7.000, preşedintele Erdogan criticând modul în care Occidentul a ales să abordeze criza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor