Vizita lui Kerry în R.Moldova demonstrează sprijinul SUA pentru calea aleasă de Chişinău

Secretarul de stat John Kerry
Secretarul de stat John Kerry (Sean Gallup / Getty Images)

Secretarul de stat John Kerry va ajunge astăzi la Chişinău, în cadrul unui tur oficial de vizite în Europa şi Orientul Mijlociu, care a început în 3 decembrie la Bruxelles. Vizita este considerată de autorităţile din Republica Moldova, şi nu numai de către ele, drept o recunoaştere a faptului că, după parafarea acordului de asociere cu UE la Vilnius, SUA priveşte Moldova ca pe un partener.

Kerry va avea întrevederi cu preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele Parlamentului Igor Corman, adjuncţii acestuia şi cu liderii Coaliţiei Pro-Europene. Departamentul de stat al SUA a anunţat că discuţiile vor viza "relaţiile bilaterale şi aspiraţiile europene ale Republicii Moldova" informează Adevărul.

Oficialii şi analiştii politici moldoveni privesc cu mare optimism vizita secretarului de stat american:"Kerry vine să demonstreze sprijinul SUA pentru calea aleasă de Chişinău" cred politologii , care consideră venirea lui Kerry în Moldova chiar mai importantă decât vizita vicepreşedintelui american, Joe Biden, de acum doi ani:

"Un secretar de stat al SUA nu merge pur şi simplu într-un stat şi poate e mai importantă venirea lui decât vizita lui Biden, care e mai superior la nivel de formalism, dar ponderea lui Kerry, e practic a doua persoană de stat după preşedintele SUA", crede politologul moldovean Ion Tabârţă

"Toate aceste vizite sunt şi de susţinere, au şi o tentă politică şi se vrea să ne demonstreze care sunt partenerii Washingtonului în această zonă. Nimeni nu neagă importanţa Kievului, dar la moment, partenerul pe care contează mai mult Washingtonul este Chişinăul", mai adaugă Tabârţă, citat de publika.md

Şi într-adevăr, vizita lui Kerry pare să spună că pentru SUA, Chişinăul este important. După discuţiile de la Chişinău, Secretarul de stat american, John Kerry, va merge la Cricova şi va vorbi cu reprezentanţii industriei vinului din Republica Moldova, informează Agerpres.

După faptă şi răsplată

Conform Adevărul, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a declarat că SUA lucrează cu UE pentru a ajuta industria vinicolă moldovenească să găsească noi pieţe de desfacere, contrabalansând astfel efectele embargoul impus de Rusia Moldovei, ca represiune pentru orientarea Moldovei către alegerea UE în locul uniunii vamale Rusia-Belarus-Kazahstan. Aceasta explică întâlnirea lui Kerry cu reprezentanţii industriei vinului din Moldova.

În încercarea de a îi "convinge" pe conducătorii Moldovei să renunţe la parcursul european, în septembrie 2013, cu 2 luni înainte de summitul de la Vilnius, Rusia a sistat importul de produse alcoolice din Moldova în septembrie 2013, motivând cum că vinul ar fi de proastă calitate şi că nu a fost efectuat un control corect.

Măsura a provocat pierderi financiare mari pentru Moldova, estimate la 3,3 mil. de dolari lunar, pierderi pe care ţara şi le-a asumat. Este puţin probabil ca Putin să ridice embargoul odată ce Moldova, în ciuda presiunilor, a ales să se îndrepte spre Bruxelles. În atari condiţii, încurajarea venită de la Kerry este un semn dătător de speranţă bine venit.

De asemenea, ajutorul dat moldovenilor este un semnal trimis şi Ucrainei ţară care, spre deosebire de Moldova, a cedat presiunilor lui Putin (la care s-au adăugat şi interese politice interne) şi a renunţat la semnarea acordului de liber-schimb. Ajutându-i pe moldoveni, Kerry îi transmite indirect lui Ianukovici că americanii şi UE îi răsplătesc pe cei care sunt verticali şi loiali.

Pe agenda de vizite a lui Kerry se afla şi Ucraina, unde oficialul de la Washington urma sa participe la reuniunea anuală a miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor OSCE, găzduită de Kiev, în perioada 5-6 decembrie 2013.

Kerry nu se va mai opri însă acolo, în ţara frământată de revolte populare şi lupte pentru putere în Parlament. Ucraina, care a declinat acordul de asociere cu UE, a dispărut de pe lista de destinaţii a lui Kerry din cadrul turneului său oficial.

În locul său, Kerry o va trimite la Kiev pe Victoria Nuland, asistenta sa pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susţine alegerea europeană a acestei ţări. Doresc să vizitez şi Ucraina, când şi ea se va întoarce pe drumul integrării europene şi al responsabilităţii economice”, a declarat şeful diplomaţiei americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe