Rusia va continua 'atacurile' asupra R.Moldova (presa)

După parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană de către Chişinău, Rusia va încerca să destabilizeze situaţia internă din R.Moldova, incitând Partidul Comuniştilor şi alte formaţiuni 'în solda' Kremlinului la manifestări contra coaliţiei proeuropene, notează marţi cotidianul 'Adevărul'.
(photos.com)
Epoch Times România
03.12.2013

După parafarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană de către Chişinău, Rusia va încerca să destabilizeze situaţia internă din R.Moldova, incitând Partidul Comuniştilor şi alte formaţiuni 'în solda' Kremlinului la manifestări contra coaliţiei proeuropene, notează marţi cotidianul 'Adevărul'.

Potrivit autorului articolului, istoricul Igor Caşu, cea mai importantă încercare poate fi adoptarea unor măsuri discriminatorii faţă de moldovenii care lucrează în Rusia, care pot culmina cu expulzarea în masă a acestora. 'În cazul unei astfel de acţiuni punitive, moldovenii se vor orienta definitiv spre Europa', crede autorul.

Acelaşi ziar scrie despre vizita secretarului american de stat, John Kerry, care se va afla în Republica Moldova miercuri. Potrivit fostului ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite, Mihai Manole, John Kerry va veni cu un mesaj de susţinere pentru Republica Moldova, având în vedere momentul istoric de la Vilnius.

'Jurnal de Chişinău' explică de ce în politică nu ar trebui să-şi găsească locul oamenii de afaceri: 'Mentalitatea omului de afaceri este să-şi devanseze concurenţii, nu să salveze lumea. Pe cine să distrugă, pe cine să înşele, pe cine să dea la o parte, ca să-şi aburce afacerea mai sus decât alţii'. Totodată, ziarul remarcă efectul benefic al 'schimbării la faţă' a politicii moldoveneşti. 'Vârful piramidei politice, de unde au debarcat câteva personaje indezirabile, arată bine şi am devenit credibili, în primul rând, în faţa partenerilor europeni', menţionează publicaţia. Pentru prima dată de la independenţă lumea are senzaţia că cei suspuşi nu văd ţara ca pe o afacere a familiei. De aici şi succesele internaţionale, în lanţ - consideră 'Jurnal de Chişinău'.

'Evenimentul Zilei Chişinău' observă că Republica Moldova devine rareori subiect în presa internaţională. 'Noi devenim subiect de presă doar atunci când Rusia impune embargo vinurilor moldoveneşti, când suntem ameninţaţi cu sistarea gazului, când avem vreo revoluţie sau negociem cu UE - adică atunci când suntem prinşi în vârtejul geopoliticii regionale', potrivit ziarului citat. În rest, Republica Moldova este prezentată ca o ţară 'înghesuită între România şi Ucraina', cea mai săracă din Europa şi cu un număr mare de migranţi.

'Ziarul Naţional' scrie că preşedintele român Traian Băsescu s-a bucurat de succesul R. Moldova de la Vilnius mai mult decât unii politicieni moldoveni. El cunoaşte importanţa parafării Acordului de asociere cu UE, explică publicaţia citată. 'În 1995, când semna un acord similar, PIB-ul României era de 35 de miliarde de dolari, iar în 2006, înainte de aderarea la UE - de 170 de miliarde de dolari. Exporturile româneşti au crescut nu mai puţin spectaculos'', subliniază autorul. La Vilnius, moldovenilor li s-a pus în palmă un bilet de tren pe care scrie 'UE'. 'Călătoria' României spre UE a durat 13 ani. Nouă ne va lua, potrivit lui Băsescu, vreo zece ani', adaugă 'Ziarul Naţional'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor