Vitali Kliciko, luptătorul poporului ucrainean
alte articole
Dacă într-o zi Kievul va avea nevoie de cineva care să dea cu pumnul în masa istoriei, într-un colţ al ringului european se încălzeşte deja un profesionist: campionul mondial de box Vitali Kliciko. Acest uriaş este liderul partidului de opoziţie Udar (Lovitură) şi va fi candidat la alegerile prezidenţiale şi posibil rival al preşedintelui Viktor Ianukovici, din martie 2015, notează marţi ziarul El Mundo.
Mulţi se întreabă cum vor arăta alături de el, la summituri, lideri europeni mici de statură precum preşedintele rus, Vladimir Putin.
Ucraina este una din cele mai importante republici ale Uniunii Sovietice şi se consideră un ţinut maltratat de istorie care a trecut prin încercări grele: nazism, stalinism, foamete, stagnare economică sovietică şi recesiune capitalistă. Lipsa de popularitate a preşedintelui prorus l-au instalat pe hartă pe Kliciko, care a participat luni la o conferinţă de presa în clădirea sindicatelor.
El a devenit un interlocutor căutat de ziarişti, fiind parte a acestui trident care agită în prezent masele: naţionalişti, Udar şi partidul lui Timoşenko. Primii au dat dovadă de o bună coordonare în organizarea activiştilor, însă proiecţia mediatică s-a orientat spre dinamicul Vitali, care luni a refuzat să vorbească în engleză, dar a răspuns în germană la întrebări. 'Ne-au furat visele', a spus campionatul mondial de box referindu-se la actualii lideri de la Kiev, în timp ce mulţimea era masată în Piaţa Independenţei.
Liderul Udar a cerut schimbarea completă a puterii - demisia guvernului condus de premierul Mykola Azarov şi a preşedintelui Viktor Ianukovici. 'Noi cerem demisia guvernului. Întreaga conducere a Ministerului de Interne ar trebui să fie urmărită penal. Guvernul premierului Azarov este responsabil de reprimarea demonstraţiei şi de colapsul economic', a spus Kliciko.
Cealaltă cale de a face să cadă guvernul este presiunea străzii, iar Ianukovici ar fi astfel învins printr-o 'lovitură la ficat'. Întrebarea este până unde ar putea împinge Kliciko acest asediu al străzii împotriva cuiva care până la urmă l-a învins în alegerile parlamentare.
Experimentatul boxer dă asigurări că legile ucrainene privind principiile politicii externe şi interne 'consfinţesc integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană', ca scop pentru a obţine 'dezvoltarea internă şi externă'. Totuşi, contrar legalităţii, Consiliul de miniştri a aprobat la 21 noiembrie suspendarea pregătirilor pentru semnarea Acordului de asociere cu UE. Este motivul pentru care pugilistul crede că 'guvernul a trădat aspiraţiile poporului ucrainean faţă de un viitor european pentru Ucraina'.
Pe faţa celor care i-au ascultat vorbele se putea citi fascinaţie şi resemnare. Momentul a fost ratat - deocamdată - ca şi visul de a se uni economiei europene, dar satisfacţia faţă de umilinţele la care a fost supus guvernul este intensă: agenţi care au dat bir cu fugiţii pe unele străzi, portrete ale preşedintelui călcate în picioare, piaţa centrală ocupată, iar premierul şi preşedintele fără a putea intra în respectivele birouri. Însă Kliciko a vrut arate şi o imagine mai serioasă presei. 'Este periculos să vină cineva şi să spună că trebuie luată cu asalt vreo clădire oficială', a conchis el.