Moldova nu a ajuns pe lista furnizorilor de produse de carantină în Rusia

(Epoch Times)

Moldova nu a ajuns pe lista furnizorilor de produse de carantină în Rusia în perioada 18 - 24 noiembrie, dar bucuria a fost umbrită la sfârşitul săptămânii trecute. "Infotag" transmite, cu referire la site-ul autorităţii sanitare ruse, că sâmbătă, 30 noiembrie, la punctul de control auto internaţional Novîe Iurkovici, a fost oprit un lot de peste 18 tone de struguri care erau transportaţi din R.Moldova, pe adresa unei persoane juridice din Breansk.

Motivul interdicţiei a fost că inspectorii au depistat în pachetul de acte care însoţeau marfa un certificat fitosanitar nevalabil, după care au returnat produsele exportatorului - firmei Ionex Trans.

Reprezentanţii Rosselhoznadzor-ului au precizat că tot din această cauză, şapte loturi de produse supuse carantinei au fost returnate în Moldova, de la începutul acestui an. De asemenea, în zilele de week-end, la depozitul provizoriu "Art-Service Klinţî", în timpul verificării unei cantităţi de 19 t de mere provenite din Moldova, şi destinate unei persoane juridice moscovite, s-a constatat organismul de carantină, Molia Orientală (Grapholita molesta).

Lotul era însoţit de un certificat fitosanitar eliberat de Serviciul Naţional Carantină Fitosanitară al Republicii Moldova.

Produsele infectate i-au fost restituite exportatorului - firma Rusnada-Fruct, din Chişinău.

Direcţia Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk a înregistrat de la începutul anului 17 cazuri de infestare a produselor vegetale moldoveneşti cu organisme dăunătoare de carantină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe