Virusul Wuhan, estimare pentru SUA: 96 de milioane de infectaţi - documente scurse. Cum arată cifrele pentru România

"Cifrele n-arată bine".
(YONHAP/AFP via Getty Images)

Documentele unei conferinţe a American Hospital Association (AHA) din februarie, scurse în presă (şi publicate de Business Insider şi Daily Mail), dezvăluie că spitalele americane se pregătesc pentru:

- 96 de milioane de infecţii cu virus Wuhan
- 4,8 milioane spitalizări
- 480.000 de decese în SUA.

Dr. James Lawler, profesor la Centrul Medical al Universităţii din Nebraska, a prezentat estimările ca fiind „cel mai bun scenariu” al extinderii epidemiei. Eseul său a fost prezentat în faţa unei audienţe formate din profesionişti din domeniul sănătăţii, ca parte a seminarului AHA numit „Ce trebuie să ştie liderii din domeniul sănătăţii: Pregătirea pentru COVID-19" ţinut în 26 februarie.

Prezentarea făcută a estimat rate de deces mari pentru persoanele cu vârste de peste 60 de ani.

Persoanele în vârstă de 80 de ani şi peste au o şansă de deces de 14,8% dacă vor contracta infecţia, au relevat prezentările. Riscul scade la tineri, iar cei cu vârste cuprinse între 70-79 şi 60-69 ani au un risc semnificativ, cu rate de mortalitate de 8% şi respectiv 3,6%.

Datele se bazează pe o estimare scăzută privitoare la numărul celor care au nevoie de spitalizare - de numai 5%.

Pe baza datelor prezentate, Dr. Lawler se aşteaptă ca virusul Wuhan să infecteze aproximativ 30% din populaţia Statelor Unite şi epidemia să aibă drept rezultat o rată de spitalizare de 5%.

În schimb, dr. Fauci de la NIH a estimat că 15-20% dintre pacienţii cu coronavirus ar avea nevoie de spitalizare, ceea ce înseamnă că estimarea „4,8 milioane de spitalizări” poate fi de fapt peste 15 milioane.

Statele Unite au puţin sub un milion de paturi de spital şi acestea sunt, de obicei, în jur de 75% ocupate de pacienţi existenţi, fără legătură cu virusul Wuhan.

Estimarea doctorului Lawler de 480.000 de decese ar indica o rată a decesului de doar jumătate la sută (0,5%), ceea ce este semnificativ mai mic decât ratele de deces raportate de OMS (3,4%) şi Italia (5%).

O rată de îmbolnăvire de 30% - cea mai mică prognoză - pentru o populaţie în România de 16 milioane, ar produce aproximativ 5 milioane de îmbolnăviri, cu un număr de 250 de mii de spitalizări (5%), ceea ce este cu câteva ordine de mărime mai mult decât poate oferi România.

Chiar şi în acest caz, la o rată a mortalităţii de 0,5% (improbabil de mică) numărul deceselor s-ar situa la circa 25 de mii. Dacă însă rata mortalităţii este de 3,4% - anunţată de OMS - numărul total al deceselor în urma epidemiei, în România, s-ar situa undeva în jurul valorii de 175 de mii de persoane.

Proiectarea modelului prezentat la conferinţa AHA pentru România se bazează pe o rată totală de infectare de 30%. Unele prognoze publicate de epidemiologi de talie internaţională situau rata infecţiei la 40 până la 80% din populaţie.

În funcţie de această necunoscută, modelul AHA poate duce la un număr de cazuri de 12 milioane, cu spitalizări de 600 de mii de spitalizări (5%) şi un număr de până la 350-400 de mii de persoane decedate (la o rată a deceselor de 3,4%).