Zona crepusculară loveşte din nou. Oficialii UE refuză să implementeze controale la frontieră pentru a opri virusul Wuhan
focus
alte articole
Deşi virusul Wuhan continuă să se răspândească pe continent, oficialii UE refuză în mod constant să pună în aplicare controale la frontieră, insistând că principiul păstrării frontierelor deschise este mai important.
Numărul cazurilor de coronavirus confirmate în Italia a crescut de la 3 la 322 în doar cinci zile, cu 10 decese, cu toate acestea autorităţile insistă că Spaţiul Schengen, care elimină controalele paşapoartelor şi controalele la frontiere între 26 de state europene, nu trebuie compromis.
În pofida faptului că 50.000 de cetăţeni din Lombardia şi Veneto se află în carantină, nu au fost propuse astfel de măsuri pentru frontierele naţionale.
Primul ministru italian Giuseppe Conte a refuzat să pună în aplicare controalele la frontieră, susţinând că nu va ajuta la oprirea virusului. Acest lucru l-a determinat pe fostul ministru de Interne, Matteo Salvini, să ceară demisia lui Conte „dacă nu este în stare să apere Italia şi italienii”.
„Am convenit să menţinem frontierele deschise, închiderea frontierelor ar fi o măsură disproporţionată şi ineficientă în acest moment”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, reporterilor de la Roma.
Graniţele vor rămâne deschise, în ciuda faptului că Italia este acum o sursă majoră de răspândire a coronavirusului în ţările europene.
„Elveţia şi Austria, care se învecinează cu nordul Italiei - au confirmat, de asemenea, primele cazuri de COVID-19, numele de cod sub care este cunoscut virusul originar din Wuhan.
Un pacient elveţian - un bărbat în vârstă de 70 de ani - se întorsese de la un eveniment ce a avut loc în Milano în urmă cu două săptămâni. În Austria, un tânăr cuplu italian a avut rezultate pozitive la testele cu coronavirus după ce a intrat vineri în Austria din Bergamo, Italia".
Ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, a refuzat să închidă graniţa dintre Franţa şi Italia. Totodată, Germania a refuzat să facă acest lucru.
Comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides a declarat, de asemenea, că graniţele ar trebui să rămână deschise, în timp ce a sugerat că ameninţarea cu „dezinformarea” este mai îngrijorătoare.
În care moment oprirea unei pandemii globale extrem de periculoase pentru populaţie şi perturbatoare pentru economie ajunge mai importantă decât fluxului internaţional de călători?
Numeroase ţări din apropiere şi-au închis graniţa cu China, dar cetăţenii chinezi infectaţi încă pleacă în Occident.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a cărei misiune este de a opri o pandemie globală, a insistat în mod repetat că prevenirea stigmatizării şi menţinerea frontierelor deschise este esenţială, încât agenţia pare mai preocupată de păstrarea economiei globale decât de oprirea efectivă a pandemiei.