Los Alamos Lab: Virusul Wuhan, mult mai transmisibil decât se crede
focus
alte articole
Cercetătorii de la Laboratorul Naţional Los Alamos din New Mexico au publicat un nou studiu în jurnalul MedRxiv (asociat cu British Medical Journal) care susţine că parametrul care măsoară gradul de transmisibilitate primară - cunoscut sub numele de R0 - al noului coronavirus care a băgat China în carantină - este undeva între 4,7 şi 6,6, nu în intervalul 2,2 - 2,7 cum susţin datele publicate de regimul comunist chinez.
Deşi studiul nu a fost încă revizuit de medici în procesul de peer review, rezumatul său explică faptul că „rapoartele cazurilor individuale” despre acest focar în continuă evoluţie dezvăluie că estimările R0 prezentate de cei „responsabili” sunt greşite.
După evaluarea noilor date, împreună cu parametrii epidemiologici cheie, inclusiv perioada de incubaţie a virusului - care, după noile rapoarte este în jur de până la 24 de zile şi nu 14 zile aşa cum eronat se credea - echipa a stabilit că fiecare persoană infectată cu coronavirus poate infecta aproape şapte alte persoane cu virusul.
„Integrând aceste estimări şi date de transmisie şi infecţie cu modele matematice, am estimat că numărul persoanelor infectate în timpul epidemiei precoce se dublează la fiecare 2,4 zile, iar valoarea R0 este probabil între 4,7 şi 6,6”, arată lucrarea.
Lucrarea în cauză continuă să avertizeze că măsurile care sunt implementate în prezent pentru a aborda coronavirusul Wuhan, în special în afara Statelor Unite, nu sunt suficiente pentru a stăvili epidemia.
Cercetătorii susţin că autorităţile trebuie să facă mult mai mult pentru a preveni o potenţială pandemie în care virusul să scape complet de sub control.
„Arătăm în continuare că urmărirea contactelor şi carantina persoanelor simptomatice s-ar putea să nu fie eficiente şi că sunt necesare măsuri puternice de control, luate în faza incipientă a epidemiei pentru a opri transmiterea virusului”, afirmă lucrarea.
China se află deja, practic, sub legea marţială, în numeroase oraşe, unde adunările sunt interzise, folosirea mijloacelor de transport în comun este interzisă, folosirea autovehiculelor personale este interzisă, iar oamenii sunt blocaţi în case, uneori cu forţa - prin blocarea căilor de acces.
Marile oraşe din China plasate în carantină sunt patrulate de gărzi înarmate, existând numeroase cazuri în care oamenilor li se permite să iasă din case doar un interval scurt, pentru a cumpăra alimente.
Au fost semnalate numeroase cazuri de decese ale persoanelor aflate în carantină în propriile apartamente, şi de penurie de alimente, în special carne.