Expert epidemiolog: Virusul Wuhan poate afecta 60%-80% din omenire şi omorî 51 milioane de oameni
focus
alte articole
Oraşul Hong Kong şi cei 7 milioane de rezidenţi ai săi au motive să fie extrem de îngrijoraţi în ceea ce priveşte focarul de virus Wuhan, care a aruncat deja China continentală în haos, provocând zeci de mii de cazuri de îmbolnăviri.
Profesorul Gabriel Leung, şeful catedrei de sănătate publică de la Universitatea din Hong Kong, a fost unul dintre primii oficiali care au sugerat că regimul comunist chinez ascunde sau pur şi simplu nu confirmă încă adevărata dimensiune a focarului.
Deşi Beijingul susţine că ar fi înregistrat o „încetinire” a ratei zilnice a noilor îmbolnăviri, puţini cred că epidemia şi-a atins vârful, chiar dacă un procent enorm de persoane şi-au petrecut ultimele săptămâni mai mult în casă.
Răspunzând la comentariile directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a declarat că este posibil să vedem doar „vârful aisbergului” în ceea ce priveşte numărul cazurilor, Leung a spus că „preocuparea majoră” a comunităţii ştiinţifice este în „dimensiunea şi forma” aisbergului.
Leung a adăugat că majoritatea experţilor consideră că virusul are o rată de transmitere - sau R0 de 2,5, ceea ce înseamnă că individul mediu infectat va transmite virusul către alţi 2,5 indivizi.
Acest lucru se traduce şi printr-o „rată de atac” de 60% -80%, relatează The Guardian.
"Şaizeci la sută din populaţia lumii este un număr foarte mare", a afirmat Leung pentru The Guardian de la Geneva, unde are loc o reuniune a experţilor la OMS.
Dacă virusul continuă să se răspândească în acest ritm, chiar şi o rată de fatalitate relativ scăzută de 1% - despre care Leung consideră că este posibilă, odată ce cazurile mai uşoare, nedetectate, vor fi luate în calcul - ar putea duce totuşi la un număr mare de decese.
Calcule brute indică faptul că, dacă două treimi din cei 7,7 miliarde de oameni care trăiesc pe pământ sunt infectaţi, o rată a mortalităţii de 1% ar duce la aproape 51 de milioane de decese.
Odată ce toate aceste alte variabile au fost determinate, Leung a spus că va cere OMS să descopere amploarea epidemiei globale care se răspândeşte şi să afle dacă măsurile draconice ale Chinei au funcţionat pentru a ajuta la suprimarea răspândirii.
Unul dintre cei mai importanţi experţi internaţionali în privinţa epidemiilor de coronavirus, Leung a jucat un rol major în combaterea focarului SARS şi a colaborat strâns cu alţi oameni de ştiinţă de renume, inclusiv omologi din Marea Britanie.