Virusul Wuhan: Alte 14 cazuri noi în Moldova ridică numărul total la 80, 2 fiind din Transnistria
alte articole
Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) a anunţat că pe parcursul zilei de sâmbătă au fost procesate 111 probe la laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP). Ca rezultat, a specificat ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în Republica Moldova au fost înregistrate încă 14 cazuri noi cu virusul Partidului Comunist Chinez (PCC), dintre care 11 cazuri sunt cu transmitere locală, iar altele 3 de import din Ucraina şi din Franţa.
Numărul total al cazurilor confirmate oficial începând cu 7 martie până în prezent în Moldova este de 80 persoane. Dumbrăveanu a mai subliniat că au fost înregistrate şi primele 2 cazuri de coronavirus de tip nou din regiunea transnistreană, plus încă 2 cazuri vizând persoane care au mers în excursie în Ucraina la mănăstire şi altele 2 care au participat la o procesiune de înmormântare la care a fost prezentă o persoană revenită din Marea Britanie.
Cât despre situaţia din căminele unei Universităţi din Chişinău, care se află de câteva zile în carantină, Dumbrăveanu a precizat că pe parcursul zilei de vineri au fost internate la spitalul clinic al MSMPS 20 de persoane. Pe parcursul zilei de sâmbătă au mai fost internate încă 2 persoane, probele procesate fiind negative, aceste persoane având o stare satisfăcătoare de sănătate urmează să meargă la domiciliu şi să respecte regimul de autoizolare, a punctat Viorica Dumbrăveanu.
„Celelalte persoane care rămân actualmente în cămine, sunt supuse regimului de autoizolare, sub supravegherea asistenţei medicale primare şi se evită orice contact între ei” căminul aflându-se în continuare în carantină, a comunicat ministra Sănătăţii.
Aceasta a ţinut să vorbească şi despre pacienta de la Spitalul Clinic Republican (SCR) înregistrată ca primul caz de virus PCC din Republica Moldova, care a venit din Italia cu ruta Milano-Chişinău şi luată de la aeroport în stare gravă, declarând-o tratată în urma realizării a două teste.
„Ea este transferată într-o secţie pentru că mai are alte probleme de sănătate. La momentul actual avem 2 persoane care s-au tratat definitiv, mai sunt încă 3 persoane la care testul urmează a mai fi efectuat încă o dată”, a subliniat Dumbrăveanu.
În contextul cetăţenilor Republicii Moldova blocaţi peste hotarele ţării fără case şi servicii şi care de câteva zile solicită ajutorul autorităţilor de la Chişinău în vederea înlesnirii revenirii lor acasă, prim-ministrul Ion Chicu a menţionat că moldovenii continuă să revină de peste hotare, însă nu din Europa, dar din Federaţiei Rusă, fiind vorba de utilizarea mai multor rute charter.
„Cetăţenii noştri, mai ales dacă sunt copii/studenţi, au tot suportul din partea Ministerului de Externe şi a altor instituţii de a reveni în ţară. Este important să comunicaţi despre această dorinţă, noi vom acorda tot suportul. În rest pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova care se află peste hotare după cum au comunicat, vă rog să vă abţineţi de la călătorii, pentru că puneţi în pericol viaţa dvs., or hotarele sunt blocate pe tot parcursul din UE, ca şi din alte părţi ale lumii.
Sunt întreprinse acţiunile în conformitate cu recomandările OMS. La moment considerăm că menţinem situaţia sub control. Cu regret însă trebuie să remarcăm că dacă ar fi un nivel mai înalt de responsabilitate, de un comportament mai adecvat situaţiei, probabil că ne-ar fi mai uşor şi nu vorbesc de noi, reprezentanţii autorităţilor, dar de medicii care lucrează non-stop la spitale încercând să facă faţă acestei provocări”, a conchis Chicu.