Natalia Gavriliţa: Guvernul R. Moldova trebuie să injecteze urgent fonduri pentru a menţine economia
alte articole
Fostul ministru al Finanţelor Natalia Gavriliţa susţine că Guvernul moldovean trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru a susţine economia şi a păstra locurile de muncă ale cetăţenilor, fiind clar că majoritatea ţărilor din Europa şi din toată lumea vor intra în recesiune economică.
Aceasta menţionează că, pentru a diminua impactul negativ asupra economiei, România, Ucraina, Marea Britanie, Italia şi Franţa, au adoptat deja măsuri de politică monetară şi de stimulare fiscală. Respectiv şi Moldova trebuie să se grăbească să injecteze masiv fonduri pentru a menţine economia – pentru companii, ca acestea să-şi poată plăti angajaţii şi să-şi poată relua activitatea după trecerea pandemiei, dar şi pentru familii că să poată supravieţui cât timp nu pot merge la lucru.
În opinia fostului ministru al Finanţelor, măsurile principale pentru agenţii economici ar fi: acoperirea costului pentru şomaj tehnic în proporţie de 75% din salariu pe o perioadă de 3 luni, vacanţa pentru plata impozitelor şi asigurarea rambursării TVA, creşterea Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi acordarea unei linii de creditare pe termen scurt cu dobândă 0% pentru companiile aflate în dificultate.
Drept măsuri principale pentru susţinerea familiilor, Natalia Gavriliţa propune: spor salarial pentru medici, asistenţi medicali şi alţi lucrători în sistemul de sănătate, creşterea numărului de beneficiari de ajutor social şi orientarea acestuia spre vârstnici şi familii cu copii, acordarea unui ajutor unic pentru pensionarii cu venituri mici şi acoperirea costului pentru facturile la utilităţi până la un anumit plafon.
Fosta politiciană notează că pentru finanţarea unui pachet de măsuri fiscale sunt disponibile deja linii de creditare din partea FMI, Băncii Mondiale şi a altor parteneri externi, şi pot fi mobilizate lichidităţi din băncile comerciale.
„Banca Naţională a Moldovei are instrumente la dispoziţie pentru a monitoriza situaţia şi a susţine măsurile economice, dar trebuie să fie independentă şi responsabilă în luarea deciziilor. Cetăţenii şi agenţii economici trebuie să ştie că pot avea încredere în ziua de mâine şi nu este timp de pierdut!”, a concluzionat Natalia Gavriliţa.