Videanu a dat declaraţii la DNA ca martor în dosarul insolvenţei Realitatea TV

Adriean Videanu, conferinţî de presă la sediul ARD (Epoch Times România)
Loredana Diacu
01.11.2013

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, s-a prezentat vineri la DNA unde a fost audiat în calitate de martor în dosarul legat de insolvenţa Realitatea Media.

Videanu a "petrecut" în jur de o oră în sediul DNA, la ieşire declarând că i-a "spus doamnei procuror tot ce ştia", insistând asupra faptului că a fost convocat strict ca martor în acest dosar.

Întrebat de presă ce legături a avut cu Realitatea TV, fostul ministru a declarat că unica sa legătură cu respectiva televiziune a constat în faptul că a fost invitat la nişte emisiuni.

Videanu a negat orice legături de afaceri cu trustul TV. A confirmat că a avut relaţii bune cu Elan Schwartzenberg, care controla societatea în perioada asupra căreia se concentrează investigaţiile procurorilor DNA, legăturile cu acesta rezumându-se însă la atât.

Singura afacere pe care ar fi putut-o avea cu Realitatea, a declarat Videanu, ar fi fost să le vândă marmură dacă aceştia s-ar fi mutat într-un nou sediu şi ar fi avut nevoie de aşa ceva.

După Adriean Videanu, la DNA se va prezenta astăzi şi Marian Vanghelie, primarul sectorului 5.

Acum câteva zile, tot în calitate de martor, la DNA s-a prezentat şi cel mai bogat om de afaceri al României, Ion Niculae.

12 persoane au fost puse sub acuzare în dosarul Realitatea Media, printre ele numărându-se deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Măricel Păcuraru - asociat al lui Cozmin Guşa - şi Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg.

Sunt, de asemenea, urmărite penal firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments (deţinută de Cozmin Guşă şi Măricel Păcuraru) şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media.

Conform DNA, învinuiţii din cauză au desfăşurat acţiuni infracţionale vizând "influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC "Realitatea Media" SA şi preluării controlului asupra acesteia."

Persoanele investigate în dosar aveau ca scop "asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenţei, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determină schimbarea componenţei Comitetului Creditorilor al societăţii aflate în insolvenţă şi a numărului de membri', susţin procurorii.

DNA precizează ca demersurile infracţionale au fost derulate pe două paliere, informează hotnews.

"Pe un palier, demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC 'Realitatea Media' SA şi, sub pretextul finanţării acesteia, prin mărirea succesivă a creanţei (prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate), a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanţelor cu 52% din totalul creanţelor şi a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media. Potrivit probelor administrate, suma iniţială de 5.000.000 euro folosită pentru creditarea SC 'Realitatea Media' SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut", declară DNA.

Pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane - acţionari minoritari - care, în complicitate cu persoane fizice şi persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune iar prin interpuşi au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfăşurate în acelaşi scop al obţinerii unor foloase băneşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor