DNA: Elan Schwartzenberg, finanţat de „Mafia Petrolului” pentru preluarea Realitatea TV
alte articole
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a dat de urma banilor cu care omul de afaceri Elan Schwartzenberg a preluat postul de televiziune Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu şi a descoperit că acesta a fost finanţat de „Mafia Petrolului”, raportează marţi Evenimentul Zilei.
Procurorii anticorupţie au solicitat o expertiză în dosarul „Mafia petrolului” prin intermediul căreia au reuşit să dea de urma banilor negri proveniţi din evaziunea fiscală cu produse petroliere. În acest dosar, DNA anchetează 20 de oameni de afaceri, pe fostul preşedinte al ANAF, Sorin Blejnar, şi pe fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, care nu este însă de găsit în prezent.
Potrivit DNA, Elan Schwartzenberg, fostul soţ al Mihaelei Rădulescu, a utilizat banii reţelei infracţionale conduse de Radu Nemeş şi Codruţ Marta în negocierile sale pentru preluarea controlului asupra postului Realitatea TV. După verificarea tranzacţiei cu Sorin Ovidiu Vîntu s-a constatat că acesta era beneficiarul banilor ţinuţi în Dubai de liderii reţelei.
Aproximativ 13 milioane de dolari au intrat în conturile unei societăţi din Dubai, care era condusă de Radu Nemeş, un om de afaceri apropiat de Elan Schwartzenberg, care dispărut la scurt timp după Codruţ Marta. Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele lui Radu Nemeş şi a soţiei acestuia, Diana Marina Nemeş, mandate de arestare, în lipsă, iar acum aceştia sunt urmăriţi internaţional.
Expertiza cerută de DNA
Conform expertizei cerute de DNA, citată de Sursa Zilei, profitul celor implicaţi în această afacere a fost uriaş. Expertul contabil desemnat de procurorii anticorupţie în această cauză a descoperit că, exceptând plăţile făcute către furnizorii de motorină, din banii obţinuţi din afacerile cu produse petroliere, 13.212.000 de dolari, au fost transferaţi către societatea Corallys Investments Limited din Dubai. Corallys, care este reprezentată în România de Radu Nemeş, figurează ca acţionar în mai multe firme din ţara noastră care au legături cu reţeaua lui Codruţ Marta şi Radu Nemeş. Expertul susţine că banii către firma din Dubai au fost „transferaţi prin circuite tip suveică, cu ajutorul unor societăţi fantomă cu rol de trambulină”.
Totodată, după analizarea situaţiei financiare a firmelor utilizate în reţeaua evazionistă, expertul contabil a ajuns la concluzia că membrii reţelei au ridicat, în numerar, din conturile mai multor societăţi din România suma de 119.575.930 de lei (circa 27 de milioane de euro, calculat la un curs de 4,5 lei/euro), motivaţia dată la bancă fiind aceea că suma de banii va fi cheltuiţi pentru achiziţionarea de cereale.
Expertul a descoperit însă că există multe nereguli în aşa-zisele tranzacţii. S-au observat neconcordanţe între sortimentele de cereale şi cantităţile înscrise în borderourile depuse la bancă şi acelea înregistrate în contabilitate, precum şi neconcordanţe între numele producătorilor înscrise în borderourile depuse la bancă în vederea retragerilor de numerar şi numele producătorilor înregistraţi în contabilitate.
De asemenea, din contabilitatea Partener Nobless, una dintre firmele implicate în schema evazionistă, reiese că niciunul dintre borderourile depuse la BRD pentru achiziţii de cereale nu a fost înregistrat şi în contabilitatea firmei. Concluzia expertizei a fost că toate aceste borderouri de achiziţii de cereale depuse la bănci au avut rolul de paravan pentru retragerea numerarului din bancă. De aici rezultă că, fără cheltuielile curente - cum ar fi plata furnizorilor, membrii reţelei au avut la dispoziţie 27 de milioane de euro în numerar.
Tranzacţia de preluare a postului Realitatea TV
Investigarea presupusei tranzacţii dintre Elan Schwartzenberg şi Sorin Ovidiu Vîntu privind preluarea postului Realitatea TV a dezvăluit că fostul soţ al Mihaelei Rădulescu era beneficiarul banilor ascunşi în Dubai de Radu Nemeş. Prin intermediul acestor bani, el urma sa preia Realitatea TV. Printre probele adunate de procurori DNA sunt şi interceptări ale unor comunicaţii ale lui Elan Schwartzenberg, inclusiv pe Skype, care relevă faptul că acesta ar fi încercat şi în prezent să vândă Realitatea TV în ciuda faptului că, potrivit documentelor, nu este proprietar al televiziunii, pentru că tranzacţia cu Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost finalizată. Procurorii anticorupţie au interceptat practic negocierile purtate de acesta cu cei care doresc să preia Realitatea.
Elan Schwartzenberg a dispărut din ţară în momentul în care procurorii DNA l-au chemat la audieri, la scurt timp după ce au fost emise mandatele în lipsă pe numele lui Codruţ Marta şi Radu Nemeş. Între timp, ancheta din dosarul preluării postului de televiziune Realitatea TV a ajuns la un punct comun cu cea derulată în „Mafia petrolului”.
DNA susţine că Elan Schwartzenberg asigura protecţia reţelei infracţionale din dosarul „Mafia petrolului” prin intermediul relaţiilor sale la nivelul Guvernului.
În acest dosar sunt inculpaţi Sorin Blejnar, Codruţ Marta, Viorel Comăniţă (fost şef al Vămilor) şi Dan Secăreanu (fost şef al DGIPI Constanţa). Potrivit DNA, liderii reţelei sunt consideraţi Codruţ Marta şi Radu Nemeş care ar fi provocat un prejudiciu statului de aproape 50 de milioane de euro.
DNA a descoperit că Marta insista ca şeful său, Sorin Blejnar, să rămână în funcţie pentru că mai avea de încheiat câteva proeicte cu şeful reţelei, Radu Nemeş.
„Menţinerea în funcţie a lui Blejnar Sorin era esenţială pentru numitul Nemeş Radu care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi să demareze mecanisme evazioniste suplimentare”, reiese din în referatul DNA.
Luni, procurorii DNA au fost efectuate 35 de percheziţii în dosarul „Realitatea” şi au fost puşi sub învinuire fosta iubită a lui Elan Schwartzenberg, Monica Hofman, fratele său, Fabian, dar şi soţia lui Marcel Păcuraru, Daniela-Madi Ionescu, administrator la Realitatea TV, toţi trei fiind acuzaţi de infracţiuni economice, cea mai gravă dintre acestea fiind spălarea de bani.
Secretara lui Elan Schwartzenberg s-a sinucis în mod suspect
Elan Schwartzenberg a avut o secretară pe nume Dana Dragnea, care a fost găsită spânzurată, la 25 august, de tocul unei uşi din apartamentul în care locuia cu soţul său, un poliţist local. Ciudat este că decizia Danei de a-şi pune capăt zilelor vine exact în luna în care DNA a extins cercetările asupra lui Elan Schwartzenberg. Circumstanţele morţii sale nu au fost în mod clar determinate, Poliţia Capitalei aşteptând ultimele analize de la medicii legişti pentru a trimite dosarul la procurori.