Vosganian, „trădat” de trei senatori PSD din Comisia juridică

Conferinţa de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian
Conferinţa de presă la Ministerul Economiei susţinută de Varujan Vosganian (Epoch Times România)

Comisia juridică a Senatului a dat marţi aviz negativ solicitării Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind începerea urmăririi penale împotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei naţionale. Senatorii au votat împotriva urmăririi penale a colegului lor.

Potrivit procurorilor DIICOT, "Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al firmei omului de afaceri, SC Interagro SA, aducând statului un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari".

Ministrul liberal a calificat deciziile luate ca având un caracter „eminamente politic” şi subliniind lipsei probelor concludente şi reaua-credinţă a procurorului „am onoarea să îi rog pe distinşii colegi senatori să nu voteze cererea de urmărire penală a mea pentru presupusul complot şi pentru presupusă subminarea economiei naţionale”.

Comisia juridică a intrat marţi în şedinţa.

Jumătate dintre senatorii prezenţi la şedinţa Comisiei Juridice au votat împotriva avizării cererii de începere a urmăririi penale a colegului Vosganian, iar cealaltă jumătate în favoarea cererii procurorilor DIICOT. Astfel, absenţa celui de-al 11-lea membru al Comisiei juridice, respectiv a senatorului UDMR, Pataki Csaba, a dus la situaţia de paritate - cinci voturi „pentru” începerea urmăririi penale şi cinci voturi „împotrivă”.

Ajunşi în impas, senatorii au luat în considerare poziţia ministrului Vosganian, care a insistat că este nevinovat.

„Sunt convins că, în adâncul sufletului, niciun parlamentar nu crede o iotă din această gogoriţă privind complotul pentru siguranţa naţională", a declarat Vosganian.

În cele din urmă senatorii au decis să dea aviz negativ începerii urmăririi penală a lui Vosganian. Cererea procurorilor DIICOT va ajunge în plenul Parlamentului, care va decide dacă Ministrul Economiei va fi urmărit penal sau nu.

În ciuda faptului că votul a fost secret, la scurt timp după ce s-a încheiat şedinţa, au apărut unele informaţii în presă referitor la votul exprimat de senatori. Surpriza cea mare a venit din partea senatorilor PSD, trei dintre aceştia fiind de părere că este necesară începerea urmării penale a lui Vosganian, lucru care a stârnit nemulţumire.

Senatorul PDL Alin Tise a declarat pentru „Adevărul” opţiunile colegilor săi din Comisia juridică.

„Au fost pentru aviz pozitiv doi de la PDL, adică eu şi colegul meu, Marinică Dincă, şi au mai fost trei de la PSD, Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu şi Doina Federovici. Împotrivă a fost doar domnul Toni Greblă (PSD), împreună cu doamna de la PPDD, Vasilică Miron, şi cu cei trei de la PNL, Tudor Chiuariu, Sebastian Grapă şi Cătălin Boboc. Şi atunci s-a ajuns la 5 la 5“.

„Le doresc acelor colegi din PSD ca atunci când se vor afla într-o situaţie similară să aibă parte de acelaşi tratament. Vor vedea atunci cum se vor simţi, mai ales că nu există probe care să susţină începerea urmăririi penale a domnului Vosganian”, a declarat senatorul PNL Sebastian Grapă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne