Ucraina şi Occidentul denunţă agresiunea Rusiei. Moscova dă ultimatumuri Kievului

Potrivit unui interviu apărut în ediţia de marţi a cotidianului german Bild, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a denunţat agresiunea ruşilor asupra Ucrainei şi a repetat că Peninsula Crimeea rămâne un teritoriu ucrainean
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
04.03.2014

Potrivit unui interviu apărut în ediţia de marţi a cotidianului german Bild, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a denunţat agresiunea ruşilor asupra Ucrainei şi a repetat că Peninsula Crimeea rămâne un teritoriu ucrainean, relatează AFP.

"Vecinii noştri ruşi au comis o agresiune nejustificată asupra teritoriului nostru naţional, fără motiv, însă Republica Autonomă Crimeea a fost, este şi rămâne un teritoriu ucrainean", a declarat Arseni Iaţeniuk.

Premierul ucrainean a subliniat că mizează pe o mediere din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), precum şi pe ajutorul ONU pentru a se ajunge la o soluţie paşnică în acest conflict.

"Am demarat discuţii multilaterale, pentru ca Rusia refuză să poarte discuţii în doi. Vom utiliza toate mecanismele de drept internaţional pentru a rezolva această problemă. Nu vrea ca Peninsula Crimeea să devină noua Abhazie (provincia din Georgia căreia Rusia i-a recunoscut independenţa în 2008 - n.r.)", a mai afirmat Iaţeniuk.

Reacţia UE

Şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a făcut apel luni la Rusia să-şi retragă trupele în zonele în care îşi au bazele permanente în conformitate cu acordul privind staţionarea pe teritoriul Ucrainei a flotei ruse de la Marea Neagră.

"Veţi vedea în concluziile pe care le-am adoptat astăzi faptul că am condamnat violarea clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei printr-un act de agresiune a forţelor armate ruse şi prin autorizarea folosirii forţelor armate ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru reprezintă, fără îndoială, o încălcare a obligaţiilor internaţionale ale Rusiei şi a angajamentelor sale", a declarat Catherine Ashton, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate după reuniunea de urgenţă a Consiliului Afaceri Externe.

"Suntem pe deplin convinşi că trebuie să existe o soluţie paşnică la această criză, cu respectarea deplină a legislaţiei internaţionale. Deci facem apel la Rusia să-şi retragă imediat trupele în zonele în care îşi au bazele permanente în conformitate cu acordul privind staţionarea flotei de la Marea Neagră în Ucraina. De asemenea, facem apel la Rusia să fie de acord cu solicitarea Ucrainei de a participa la consultări cu toate părţile semnatare ale memorandumului de la Budapesta din 1994", a adăugat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Reacţia SUA

Statele Unite ale Americii au suspendat orice cooperare militară cu Moscova pe fondul intervenţiei ruse în Crimeea. Potrivit Pentagonului, primele sancţiuni impuse de Washington Rusiei după operaţiunile militare în Ucraina au fost suspendarea exerciţilor şi reuniunilor bilaterale, escalele navelor şi conferinţele de planificare militară.

Potrivit declaraţiei unui oficial înalt oficial de la Washington, Statele Unite ale Americii au suspendat viitoarele discuţii de natură comercială cu Rusia, datorită comportamentul conducerii de la Moscova în ceea ce priveşte Ucraina.

„Am suspendat viitoarele schimburi comerciale bilaterale şi angajamentele privind investiţiile cu guvernul rus, cu care începusem legături comerciale mult mai accentuate”.

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a acuzat Rusia că operaţiunile din Crimeea încălcă dreptul internaţional, poziţionându-l pe Vladimir Putin „de partea greşită a istoriei”.

Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power a notat că "Acţiunea militară nu poate fi justificată pe baza unor ameninţări care nu au fost formulate şi care nu sunt puse în practică”.

Reacţia Rusiei

În ciuda reacţiilor Occidentului, Rusia transmite un ultimatum noilor lideri de la Kiev: „Renunţaţi la politica de intimidare. Şi renunţaţi la ideea că puteţi impune, pur si simplu, un regim revoluţionar în alte regiuni ale Ucrainei”.

Răspunzând criticilor internaţionale, Moscova a transmis că intervenţia în Crimeea este justificată, întrucât preşedintele destituit Viktor Ianukovici a cerut oficial Rusiei să trimită trupe pentru a restabili legea şi ordinea în Ucraina.

„Evenimentele din Kiev au adus Ucraina în pragul războiului civil. În ţară este haos şi anarhie. Oamenii sunt persecutaţi din motive politice şi de limbă. De aceea, cer preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, să folosească armata pentru a restabili legitimitatea, pacea, legea şi ordinea, stabilitatea şi pentru a apăra poporul ucrainean”, scrie Ianukovici într-o scrisoare adresată lui Putin.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor