Liderii puterilor mondiale condamnă Rusia iar Putin încheie ”exerciţiile militare”

Avione ruseşti pe aeroportul Gvardeiskoye din nordul oraşului Simferopol, Crimeea.
Avione ruseşti pe aeroportul Gvardeiskoye din nordul oraşului Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)

Preşedintele Consiliului European, preşedintele Comisiei Europene şi liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite şi-au reunit vocile luni într-un comunicat de presă prin care au condamnat intervenţia Rusiei în Ucraina, notează USA Today.

”Noi, liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite şi preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene, ne unim astăzi pentru a condamna Rusia de încălcarea clară a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, în contravenţie cu obligaţiile Rusiei faţă de Carta Naţiunilor Unite cât şi faţă de acordul cu Ucraina semnat în 1997”, au precizat liderii în cadrul comunicatului.

De asemenea, odată cu vizita secretarului de stat american, John Kerry, în Ucraina, Pentagonul a ”suspendat toate legăturile militare” dintre Washington şi Moscova ”în urma intervenţiei ruse în Crimeea”, conform AFP.

Marţi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului anunţa că preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat unităţilor militare care luau parte la exerciţiile militare în vestul Rusiei, la graniţa cu Ucraina, să se întoarcă în bazele militare, conform agenţiilor de ştiri ruse, notează Reuters.

Consilierul în relaţiile cu Ucraina a lui Putin, Dimitri Pescov, a negat că exerciţiile militare desfăşurate ale Rusiei desfăşurate la graniţa cu Ucraina au vreo conexiune cu invazia din Crimeea.

Totuşi, pe 3 martie, Serviciul de Graniţă al Ucrainei a depistat de-a lungul graniţei estice, în zonele învecinate cu regiunile Luhansk, Donetsk şi Harkov, o masare de trupe ruseşti, printre care artilerie şi autovehicule blindate. Guvernatorul regiunii ruse din vecinătatea Ucrainei, Rostov-pe-Don a ordonat ridicarea taberelor de refugiaţi, conform EuroMaidanPR.

Luni, trupele ruseşti din Crimeea le-a transmis soldaţilor ucraineni că ”vor începe un asalt real asupra unităţilor şi detaşamentelor de forţe ucrainene din Crimeea dacă nu se predau până pe 4 martie, ora 5:00”.

”Dacă nu se predau până pe 4 martie, ora 5:00, vom începe un asalt real asupra unităţilor şi detaşamentelor de forţe ucrainene din Crimeea” . Mesajul transmis în timpul zilei de luni de soldaţii ruşi şi confirmat de ministrul Apărării al Ucrainei, a fost a treia avertizare de la începutul invaziei şi s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe