SUA şi UE încearcă să oprească ascensiunea rusă în Ucraina (revista presei spaniole)

(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)

SUA şi UE încearcă să ia măsuri care să frâneze ascensiunea preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, scriu marţi cotidienele spaniole, care observă cu atenţie escaladarea situaţiei în peninsula Crimeea şi analizează chiar operaţiuni militare - dar şi efectele acestei crize asupra situaţiei economiei globale.

SUA şi UE încearcă să frâneze ascensiunea lui Putin în Ucraina, scrie cotidianul El Pais. Acesta notează că puterile occidentale iau în considerare măsuri care să forţeze Moscova să-şi limiteze operaţiunile militare pentru a evita un conflict armat. În tot acest timp, semnalează cotidianul spaniol citat, trei camioane cu soldaţi trec un post de frontieră dintre Rusia şi Crimeea.

Cotidianul El Mundo constată că Putin face paşi către război. După ce Moscova le-a cerut trupelor implicate într-un exerciţiu militar să revină la bază, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului confirmă încheierea exerciţiilor militare în zona de la frontiera cu Ucraina, care însă - susţine el - nu ar avea legătură cu situaţia din fosta republică sovietică, SUA pregăteşte sancţiuni. Acestea i-ar viza pe Putin, oamenii de afaceri fideli preşedintelui rus, sau băncile în care au bani aceştia, precizează cotidianul citat.

Putin se impune în Crimeea. Cotidianul ABC notează că şeful unităţii gărzilor de la frontiera din Balaklava, centrul administrativ al unui raion din Crimeea, a recunoscut că guvernul ucrainean a transmis instrucţiuni privitoare la a nu folosi arme de foc. În faţa unei imense desfăşurări de forţe ruseşti, Ucraina denunţă în faţa ONU că 16.000 de soldaţi au ajuns deja în Crimeea, mai scrie cotidianul ABC.

Cotidianul La Vanguardia analizează marţi temerile referitoare la faptul că situaţia din Ucraina ar putea frâna relansarea economiilor. Potrivit publicaţiei citate, criza din Crimeea prăbuşeşte bursele, iar indicele bursier spaniol Ibex pierde 2,3%. Militarii ruşi controlează regiunea Crimeii, în vreme ce Europa face apel la dialog, rezumă situaţia cotidianul catalan.

Putin la atac - anunţă cotidianul La Razon, care scrie că Ucraina denunţă faptul că ultimele desfăşurări de forţe indică, de fapt, că i-a fost adresat un ultimatum, dacă nu se predă în faţa trupelor Kremlinului. Şi acest cotidian se referă la scăderile puternice înregistrate de bursele europene din cauza conflictului. Preşedintele american Barack Obama a ridicat tonul şi a examinat măsurile ce pot fi luate pentru 'izolarea' Rusiei, constată de asemenea publicaţia menţionată.

Putin ocupă Crimeea: trupele ruse înconjoară bazele militare şi controlează deja cea mai mare parte din peninsulă, relatează şi cotidianul El Periodico de Catalunya. În faţa acestei situaţii, precum şi a posibilităţii scindării Ucrainei, UE şi SUA îşi înăspresc poziţiile, mai arată cotidianul catalan.