Victoria Nuland îi mulţumeşte lui Corlăţean ca "şi-a făcut timp" pentru a o primi şi le cere românilor să insiste "pe respectarea statului de drept"
alte articole
Nu vom avea o Românie prosperă, fără întărirea statului de drept, a declarat adjunctul secretarului de stat american pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.
"SUA au un interes în ceea ce priveşte statul de drept, transparenţa Justiţiei în România. (...) Vom fi întotdeauna deschişi. SUA vor fi întotdeauna interesate de reformă şi continuarea traiectoriei României. Statul de drept în România trebuie întărit, fiindcă el garantează o Românie prosperă", a declarat Nuland, la sediul MAE, citată de Realitatea.net
"Fiindcă aminteam de Parteneriatul strategic robust dintre România şi SUA, datorită acestui parteneriat care reprezintă fundaţia relaţiei noastre, am discutat şi trebuie să discutăm chiar şi subiecte sensibile atunci era cazul. Şi ne-am ascultat poziţiile reciproce şi am vorbit despre întărirea statului de drept şi a democraţiei României. Este, în primul rând, în interesul nostru şi am exprimat angajamentul ferm al Guvernului României în acest sens, care este foarte clar", a declarat la rândul său Ministrul de Externe Titus Corlăţean, Corlăţean, după întrevederea cu diplomatul american.
Nuland i-a mulţumit ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pentru faptul că "şi-a făcut timp să discute" cu ea într-o zi specială pentru el, aniversarea sa, informează Mediafax.
Reamintim că Victoria Nuland efectuează o vizită de două zile în Bucureşti, scopul declarat al vizitei fiind întărirea statului de drept, transparenţa guvernării şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Deşi Departamentul SUA a anunţat prin comunicatul ce prefigura vizita că discuţiile vor viza în mod clar transparenţa guvernamentală, şeful Guvernului, V. Ponta, nu şi-a găsit timp pentru a o primi pe Victoria Nuland, agenda sa fiind făcută de mult timp. De altfel, premierul e dispărut de câteva zile, membrii staff-ului său păstrând secret locul unde se află V. Ponta în prezent. Înainte să dispară însa, Ponta l-ar fi abilitat pe Corlăţean să discute toate "subiectele sensibile" cu diplomatul oficial.
Deşi nu s-a precizat care sunt "subiectele sensibile" ce se vor aborda, opinia cvasi-unanimă a analiştilor politici este că vizita numărului 2 al diplomaţiei americane vizează ingerinţele politicului în justiţie, ajunse la apogeu în Marţea Neagră din Parlament când deputaţii USL au adoptat modificarea Codului Penal pentru a îi face imuni în faţa legii pe parlamentari şi aleşii locali, şi au încercat să adopte şi legea amnistiei şi graţierii, care să spele sentinţele şi cazierele marilor corupţi.
Pe lista "subiectelor sensibile" era iminent să apară şi ultima serie de declaraţii denigratoare la adresa justiţiei ale premierului Ponta, care a afirmat că Adrian Năstase, împotriva căruia instanţa a pronunţat luni o sentinţă de condamnare la 4 ani de închisoare pentru infracţiuni de drept comun, a fost condamnat politic, fiind o victimă a unui "regim politic abuziv" instituit încă din 2005, un sistem care vizează, inclusiv prin dosare penale, adversarii politici ai acestuia.
După declaraţiilor făcute la MAE, Victoria Nuland a ţinut o conferinţă de presa la Ambasada SUA, în cadrul căreia a a catalogat drept îngrijorătoare provocările politice la adresa independenţei sistemului judiciar din România.
Răspunzând unei întrebări pe marginea declaraţiei făcute de premierul Victor Ponta, care l-a comparat pe Adrian Năstase cu fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoshenko, Dna Nuland a afirmat nu va comenta cazuri individuale, dar că "este îngrijorător când sunt atacuri la independenţa justiţiei, când politicieni din orice partid decid să provoace independenţa justiţiei"
"Nu voi comenta cazuri individuale. Aşa cum mass-media liberă e esenţială pentru o democraţie vibrantă, aşa şi justiţia independentă e esenţială pentru o democraţie puternică şi predictibila. E îngrijorător când sunt atacuri la independenţa justiţiei, e îngrijorător când politicieni din orice partid decid să pună în discuţie independenţa justiţiei. E ceva ce noi urmărim în toate ţările, iar cetăţenii României au luptat enorm pentru o justiţie independentă. Aţi făcut progrese majore, cel puţin în ultimii cinci ani. Le cer tuturor politicienilor să lupte pentru a ţine justiţia departe de influenţa politică.", a declarat Victoria Nuland, preluată de hotnews.
Lupta împotriva corupţiei, transparenţa şi transparenţa sunt lucruri importante pentru economie şi cetăţeni, a mai declarat diplomatul american.
Cât despre absenţa premierului Victor Ponta pe parcursul vizitei sale, Victoria Nuland a aplanat: "A fost, sincer, o întâmplare faptul că eu am putut veni în România într-o zi în care el avea alte obligaţii. (...) Nu voi intra în dezbaterea internă din România." a concluzionat ea.
"Am încredere că întâlnirile pe care le-am avut aici în România au fost reprezentative", a mai declarat Victoria Nuland, care s-a văzut ieri cu Codruţa Kovesi, Procurorul Şef DNA şi, ulterior, cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni.
Diplomatul american a dat un răspuns elegant şi la întrebarea "are încredere SUA că Ponta este un partener onest?", răspunzând că nu va intra în detalii, "nu este treaba SUA" reamintind însă că premierul Ponta a vizitat nu demult SUA unde, cu ocazia întrevederii avute cu vicepreşedintele Joe Biden, Ponta a aflat cum vede administraţia americană colaborarea cu guvernul român "Au fost multe mesaje clare oneste în acea întâlnire." a declarat Victoria Nuland.
Reamintim că premierul a vizitat la finele lui octombrie SUA, unde vicepreşedintele Joe Biden şi-a făcut timp pentru a îl primi şi a discuta, "printre altele", despre importanţa justiţiei într-un stat de drept. VVicepreşedintele SUA i-a vorbit explicat premierului că succesul României ca partener democratic, cu un stat de drept puternic, este vital pentru întreţinerea unui mediu de afaceri sănătos." ]
Întrebată care vor fi consecinţe în termenii relaţiei SUA-România dacă tentativele de promovare a unor legi care ar putea a independenţa justiţiei, vor continua, Victoria Nuland a reiterat poziţia exprimată de ambasada SUA după Marţea Neagră din Parlament
"Am fost foarte clari, Ambasada SUA a fost la acel moment, cu privire la schimbările legislative, ne-am exprimat îngrijorarea. Am avut o discuţie completă legată de toate chestiunile vitale pentru parteneriatul nostru strategic - în sfera economică, sfera de securitate, în sfera statului de drept. Am primit asigurări astăzi din nou din partea guvernului cu privire la înţelegerea reacţiei internaţionale faţă de acele evenimente specifice, dar este foarte important ca cetăţenii României să insiste pe respectarea statului de drept, pe transparenţă şi bună guvernare."
Un sistem juridic independent este foarte important, a mai afirmat Victoria Nuland şi este "foarte important ca Guvernul să ţină cont de aceste lucruri."
În concluzie, mesajul Victoriei Nuland către Ponta a fost că îi mulţumeşte lui Titus Corlăţean ca şi-a "făcut timp", pentru ea, că SUA vrea "o Românie puternică şi democratică" iar pentru români "să insiste pe respectarea statului de drept, pe transparenţă şi bună guvernare."