Victoria Nuland vizitează "statul de drept" România. Reacţia consilierului Gyorgy Frunda
alte articole
Vizita secretarului de stat adjunct al Departamentul de Stat al S.U.A. pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland, începe în cursul zilei de astăzi. Pe durata celor două zile pe care le va "petrece" la Bucureşti, Victoria Nuland, numărul doi în diplomaţia S.U.A., va avea o serie de întrevederi şi cu reprezentanţi ai guvernului şi ai societăţii civile, a confirmat Departamentul de Stat american joi, pentru Radio România Actualităţi (RRA).
Conform Departamentului de stat S.U.A., printre subiectele de discuţie cu oficialităţile de la Bucureşti vor fi întărirea statului de drept, transparenţa guvernării şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii.
Cum vizita dnei Nuland în România, desfăşurată în periada 10-11 ianuarie, a dat naştere la numeroase speculaţii şi interpretări, reporterii RRA, au adresat oficialităţilor americane întrebarea dacă vizita vine ca urmare a amendamentelor la Codul Penal aprobate luna trecută de Camera Deputaţilor. De asemenea, reporterii RRA au încercat afle şi "care este relaţia între guvernul american şi cel de la Bucureşti, având în vedere că amendamentele au provocat critici din partea Ambasadei Statelor Unite în România, care la rându-i a fost criticată de premierul Victor Ponta pentru poziţia exprimată".
“România este un prieten valoros şi un partener strategic. Lucrăm împreună îndeaproape în mai multe domenii, cum ar fi cel politic, militar, comerţul bilateral şi investiţiile. Împărtăşim de asemenea angajamentul faţă de valorile democratice, inclusiv cele referitoare la transparenţa guvernării şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Aşteptăm cu nerăbdare să discutăm aceste subiecte în cadrul vizitei adjunctului secretarului de stat, Victoria Nuland, în România.”, a răspuns un reprezentant al Departamentului de Stat la întrebările RRA.
Reporterii RRA au încercat să afle şi ce opinie au oficialii Departamentul de Stat despre faptul că "agenda" premierului Victor Ponta nu a permis o întâlnire cu Victoria Nuland, însă nu a primit niciun răspuns.
Dacă Departamentul de stat al S.U.A. nu avut nicio reacţie, în schimb consilierul premierului Ponta pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, Gyorgy Frunda, este de părere că nu e nimic în neregulă cu faptul că premierul V. V. Ponta, şeful Guvernului, nu a avut "timp" să se vadă cu numărul 2 al diplomaţiei americane. În definitiv, rangul lui V. Ponta este peste cel al dnei Nuland - eventual John Kerry ar putea fi la nivel cu premierul - dacă luăm ca reper "nivelul la care se discută în politica internaţională."
În contextul în care Nuland vine pentru a vorbi "printre altele", despre transparenţa "guvernării" în statul "de drept", Gyorgy Frunda a declarat pentru ziare.com că nu i se pare neobişnuit faptul că premierul Ponta nu se va vedea cu înaltul oficial american, argumentând că Nuland îl are drept corespondent pe ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care, de altfel, îi va acorda o întrevedere doamnei Nuland pe durata vizitei sale la Bucureşti, în timp ce întâlnirea cu Traian Băsescu este doar un "gest de curtoazie" din partea preşedinţiei.
"Mi se pare că normal e ca doamna Nuland să se întâlnească cu domnul Corlăţean, acesta e nivelul paralel. Că se întâlneşte şi cu preşedintele republicii, e un semn de atenţie, de curtoazie şi atât. Premierul României poate să discute, eventual, cu Secretarul de Stat, dacă iau ca reper nivelul la care se discută în politica internaţională", a declarat consilierul premierului.
De asemenea, deşi vizita Victoriei Nuland vine în contextul în care ingerinţele politicului în justiţie şi tentativele puterii de a "calma" elanul justiţiei de a îi condamna pe mării corupţi au devenit de notorietate internaţională după Marţea Neagră din Parlament, Gyorgy Frunda declara că nu crede că vizita adjunctului lui John Kerry are vreo legătură cu super-imunitatea pe care deputaţii şi-au votat-o în parlament, sau cu legea amnistiei şi graţierii.
"Nu cred că vizita pe pentru asta, dar e foarte bine să se discute problema asta.(...) Eu cred că dacă Guvernul a greşit şi fără doar şi poate a greşit în privinţa legii amnistiei şi graţierii sau a legii care face diferenţiere între funcţionarul public şi parlamentar, greşeala a fost de comunicare. Au tratat-o ca şi cum ar fi o mică şmecherie pe care o fac fără să ştie alţii.", a opinat consilierul pe probleme juridice al Premierului.
El a mai adăugat că "România nu e colonie" şi că refuză să creadă că Nuland vine în inspecţie.
Cât despre faptul că Victoria Nuland vine la Bucureşti pentru a discuta despre funcţionarea statului de drept, aşa cum premierul Ponta a acuzat ţările Europei după eşecul Guvernului de a duce România în Schengen, şi consilierul său, Gyorgy Frunda îi critică pe americani:
"Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii", descrie "plastic" Frunda, "atitudinea de superioritate a unchiului Sam."
Un alt jurist, ce nu deţine calitatea de consilier al lui Ponta ci de membru CSM, opinează însă ca Marţea Neagră este ceea ce o aduce la Bucureşti pe Victoria Nuland şi că americanii au tot dreptul să fie îngrijoraţi.
Vizita Victoriei Nuland "nu e un eveniment diplomatic uzual, în sensul că americanii sunt interesaţi de rule of law şi dau o fugă până în Ro să vadă cum mai stăm", afirmă pe pagina sa de Facebook judecătorul Cristi Danieleţ, mebru CSM.
"Adevărul e că pentru americani ceea ce se întâmpla la noi în iarna lui 2013-2014, după "Marţea neagră", e privit de ei la fel de serios şi grav ca cele din vara lui 2012. Aceasta cred că e, de fapt, 'traducerea" corectă a vizitei doamnei Victoria Nuland. Ar fi trebui deja să ne învăţăm: nu există interpretări naţionale ale lui "rule of law" (echivalent cu "stat de drept" "domnia legii"). Această sintagmă înseamnă că toţi trebuie să se supună legii, că ea se aplică egal tuturor, şi că instrumentul de aplicare a legii - adică sistemul de justiţie - trebuie să fie protejat şi să acţioneze independent de celelalte puteri de stat (legislativ şi executiv) sau de facto (media, grupuri de interes, de presiune etc). Cât timp încălcăm această regula esenţială, nu suntem o democraţie, ci ne situăm undeva între post-comunism şi pseudo-democraţie. Aşa că cel puţin UE şi SUA au tot dreptul să fie îngrijoraţi", a scris judecătorul.
Reamintim că vizita Victoriei Nuland a fost prefigurată de un alt eveniment care a îngrijorat CSM şi a stârnit ample reacţii pe plan naţional şi, se pare, şi internaţional.
Pe data de 6 ianuarie, cu o zi înainte ca Departamentul de stat să anunţe că Victoria Nuland vine la Bucureşti, Victor Ponta s-a lansat într-o nouă serie de diatribe la adresa justiţiei.
Comentând decizia magistraţilor care l-au condamnat luni, 6 ianuarie, pe fostul premier Adrian Năstase, la 4 ani de închisoare pentru şantaj şi mită, Ponta a afirmat că Năstase a fost condamnat politic, fiind o victimă a unui "regim politic abuziv" instituit încă din 2005, un sistem care vizează, inclusiv prin dosare penale, adversarii politici ai acestuia.
Declaraţiile premierului au fost considerate că atinge justiţia şi un nou atac la adresa statului de drept, în cadrul căruia instituţiile trebuie să funcţioneze independent, fără ingerinţa politicului, ofense, intimidări, manipulări etc. CSM s-a autosesizat.
Reamintim, de asemenea, că pe agenda publică a premierului, afişată pe site-ul www.gov.ro, în zilele de 10 şi 11 ianuarie, zile ce corespund vizitei Victoriei Nuland, nu figurează nicio activitate. Calendarul oficial al premierului e gol. Conform site-ului Guvernului, ultima activitate oficială prestată de premierului Ponta a avut loc pe data de 6 ianuarie şi a constat în participarea la emisiunea ”Ora de Vârf”, la postul de televiziune al senatorului Sebastian Ghiţă, România TV.