Traian Băsescu s-a întâlnit cu Victoria Nuland pentru a discuta ”substanţa relaţiilor dintre ţările noastre”

Fosta ambasadoare a SUA la NATO, Victoria Nuland(arhiva)
Fosta ambasadoare a SUA la NATO, Victoria Nuland(arhiva) (MASSOUD HOSSAINI / AFP / Getty Images)

Adjunctul Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia al Statelor Unite ale Americii, Victoria Nuland s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu preşedintele Traian Băsescu pentru o rundă de discuţii cu uşile închise ce a durat puţin peste o oră, anunţă Mediafax.

"Mă bucur să vă văd din nou aici, la Bucureşti. Este o onoare să vă avem aici. Trebuie să fiţi obosită după zborul prin Europa (...) E o mare plăcere pentru noi să discutăm problemele pe care le avem", a fost mesajul de primire al preşedintelui.

Răspunsul Secretarului de Stat adjunct a venit la fel de concis şi a subliniat destul de bine, îndatoririle luate faţă de Alianţa Nord Atlantică, Uniunea Europeană şi Statele Unite pe care Guvernul României pare să le fi uitat în timpul scurtei vizite a delegaţiei chineze.

"Şi importanţa alianţei noastre (...)", a subliniat Victoria Nuland.

Legea Minelor, a Codului Penal şi legea amnistiei, poza premierului chinez lângă cel fugit din ţară de pe site-ul guvernului, apropierea de Moscova şi atacul la justiţie, mai pe scurt, dispariţia statului de drept şi virajul forţat la stânga, spre Asia, părea să spună răspunsul doamnei Nuland, accentuat, probabil, de o privire rece şi serioasă. Bine probabil că răspunsul la aceste probleme, în mare, îl ştia deja însă trebuia clarificat şi ce este de făcut.

Răspunsul lui Traian Băsescu nu putea veni altfel decât ca un buchet de scuze pe care abia aştepta să-l înmâneze Statelor Unite.

"Sper că micile neînţelegeri nu vor afecta substanţa relaţiilor dintre ţările noastre”, a precizat Traian Băsescu, la rândul său.

Diplomaţia doamnei Nuland a amintit, de asemenea, că se află la Bucureşti pentru a stabili mai departe cum se vor desfăşura cei 10 ani împliniţi de România ca membră NATO. În aceeaşi zi, la Washington, Obama semna pentru 100 de milioane de dolari, fonduri pentru construcţia bazei de la Deveselu, adică statuia alianţei nord-atlantice în România şi scutul ”nemuritorilor” ce apără vestul Europei.

Victoria Nuland a declarat, de asemenea, că se află la Bucureşti pentru a sărbători 10 ani de apartenenţă a României la NATO şi a discuta despre ceea ce s-a făcut împreună şi despre cum se va proceda în continuare.

Vizita secretarului american de stat adjunct va dura două zile, timp în care se vor purta discuţii pentru consolidarea statului de drept. Următoarea întâlnire, conform programului anunţat de MAE, va fi cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean, sâmbătă începând cu ora 9:00.

Conform comunicatului emis de Biroul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, ministrul de Externe va discuta cu Guvernul de la Bucureşti despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne