Victor Ponta: "Suntem direct ca avionul care a pornit!". Cătălin Predoiu: "De trei ani, Ponta tot ratează decolarea"

Promovându-şi noul Cod Fiscal, act normativ puternic criticat de Opoziţie, premierul Victor Ponta a afirmat vineri că reforma fiscală trebuie realizată în acest an, un "an unic"căci Guvernul se află în situaţia unui avion aflat pe pistă, cu motoarele turate şi, dacă nu decolează, totul va trebui luat de la capăt peste câţiva ani.
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.03.2015

Promovându-şi noul Cod Fiscal, act normativ puternic criticat de Opoziţie, premierul Victor Ponta a afirmat vineri că reforma fiscală trebuie realizată în acest an, un "an unic" căci Guvernul se află în situaţia unui avion aflat pe pistă, cu motoarele turate şi, dacă nu decolează, totul va trebui luat de la capăt peste câţiva ani, realtează Mediafax.

"Sunt de acord cu ceea ce zic nişte analişti, chiar dacă ei sunt de dreapta, care spun: "Domne', dacă n-o facem în 2015, nici n-o mai facem". Suntem direct ca avionul care a pornit, e pe pistă, a turat motoarele. Dacă nici acum nu decolăm, înseamnă că sigur în 2016 nu mai reuşim, iar electoral, iarăşi o luăm de la capăt. În 2017, Dumnezeu ştie ce se mai întâmplă, aşa că eu cred că 2015 e un moment unic în care avem toate condiţiile întrunite ca să facem această mare reformă", a declarat Ponta, în cadrul atelierului "Finanţe" al Consiliului Naţional al PSD.

Premierul a adăugat că proiectul Codului fiscal nu este perfect, însă, pe durata dezbaterilor parlamentare, pot fi depuse amendamente şi a mai opinat că FMI şi Comisia Europeană la început nu vor fi de acord, însă, dacă se va dovedi că proiectul este sustenabil, acesta "poate fi trecut."

"S-a lucrat din 2013 la acest Cod, din păcate a prins trei miniştri, că aşa e în România, nu există o meserie mai riscantă decât cea de ministru. Cei de la FMI şi de la Comisia Europeană sigur că la început nu vor fi de acord, cum nu au fost de acord nici cu reducerea CAS, nici cu (reducerea-n.r.) TVA la pâine, dar dacă noi dovedim că e sustenabil - şi am dovedit până acum - poate fi trecut", a mai declarat premierul.

Totodată, Victor Ponta, a cărui politică a fost criticată de Comisia Europeană pentru lipsa de predictibilitate şi continuitate a adresat un apel Parlamentului, cerând respectarea calendarul în sensul în care Codul să fie aprobat şi promulgat până la 1 iulie, "că pentru prima dată să avem şi noi predictibilitate, să ştie toţi oamenii, de la 1 ianuarie, când intră în vigoare, exact ce reguli se aplică."

Ce zice opoziţia

Proiectul fiscal al Guvernului Ponta este " este "un artificiu care se va stinge, a opinat vineri prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, acuzându-l pe premierul Ponta că de trei ani tot ratează decolarea:

"După trei ani de conducere a guvernului, domnul Ponta ne anunţă că «suntem un avion care nu decolează». Firesc, un avion nu decolează fără pilot. Pentru că, vreme de trei ani, domnul Ponta tot ratează decolarea, ne propune să sărim cu dânsul de pe Palatul Victoria cu Cod Fiscal - minune în braţe", a comentat vineri Predoiu, pentru Mediafax, declaraţiile lui Victor Ponta.

Predoiu a mai opinat că proiectul fiscal Ponta - Vâlcov nu poate ţine loc de disciplină bugetară, modernizare a administraţiei publice, schimbare a mentalităţii ANAF, de ghişeu unic pentru plata taxelor, de reducere a evaziunii fiscale şi de îmbunătăţire a colectării şi reforma companiilor de stat.

"Aceste măsuri de bună guvernare ar face avionul să decoleze, dar este nevoie de alt echipaj", a mai adăugat Predoiu.

Reamintim că la mijlocul lui februarie, ministrul Darius Vâlcov (actualmente urmărit penal) a prezentat un proiect de cod fiscal care anunţa reduceri spectaculoase de taxe, de la reducerea TVA până la reducerea accizelor pe carburanţi. Impactul bugetar brut negativ al măsurilor propuse de Guvern era estimat la 16,2 miliarde lei, iar net la 6,8 miliarde lei în anul viitor.

Opoziţia a acuzat că noul Cod Fiscal este mai degrabă un document electoral decât unul economic, PSD încercând să demonstreze românilor, în perspectiva alegerilor din 2016, că a vrut să facă reduceri de taxe, însă nu au fost lăsaţi de liberali şi că premierul ascunde faptul că, în realitate, întreprinderile mici şi mijlocii şi persoanele fizice cu venituri mici vor fi obligate să plătească impozite mai mari.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor