Dan Şova, realizări "măreţe" pentru Capitală: jardiniere de 3800 de euro şi chioşcuri de 40.000

Cabinetul de avocatură a lui Dan Şova, cel care, nu mai demult de ieri, afirma că ar trebui să i se facă statuie ecvestră la Gorj, pentru că a salvat complexurile Turceni-Rovinari, a lucrat şi pentru Administraţia Parcurilor (ALPAB) din subordinea Primăriei Capitalei, în condiţiile în care instituţia avea deja opt jurişti,
Dan Şova (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.03.2015

Cabinetul de avocatură al lui Dan Şova, cel care, nu mai demult de ieri, afirma că ar trebui să i se facă statuie ecvestră la Gorj, pentru că a salvat complexurile Turceni-Rovinari, a lucrat şi pentru Administraţia Parcurilor (ALPAB) din subordinea Primăriei Capitalei, în condiţiile în care instituţia avea deja opt jurişti, relatează romanialibera.ro.

Casa de avocatură a lui Şova percepea un onorariu record, de 100 de euro pe oră, pentru consultanţă acordată ALPAB. Culmea este că, deşi a plătit tarife de lux, în perioada în care a fost consiliată de Şova, ALPAB a încheiat contracte foarte proaste pentru bugetul Capitalei.

Astfel, pe parcursul anului 2009, ALPAB, instituţie subordonată primăriei conduse de Sorin Oprescu a achitat casei Şova nu mai puţin de şase miliarde de lei vechi, aproape două sute de mii de euro. În schimb, potrivit unui raport al Curţii de Conturi din 2011, avocaţii lui Şova au consiliat pe cei de la Parcurile Bucureştene mai bine de zece ore pe zi pentru ca ALPAB-ul să facă cele mai ciudate achiziţii în respectivul an prin programul “Capitala creşte verde”.

Astfel, beneficiind de consultanţa lui Şova, Primăria lui Sorin Oprescu a achiziţionat produse la preţuri de câteva ori mai mari, precum jardiniere de 3.800 de euro bucata, bănci de 380 de euro şi chioşcuri de aproape 40.000 de euro.

Consiliată de avocatul Şova, ALPAB a încheiat mai multe contracte dezavantajoase printre care cel cu firma SC Continent SRL, care îl are ca acţionar majoritar pe Cristian Ionescu, bun prieten cu şefii ­ALPAB.

În 2009, Curtea de Conturi a cerut în 2009 rezilierea contractului ALPAB cu „Şova şi asociaţii“, reclamând nelegalitatea acestuia. Directorul instituţiei, Radu Popa nu a ţinut însă cont de recomandările Curţii de Conturi şi a continuat colaborarea cu casa de avocatură deşi societatea avea la acea oră nu mai puţin de opt jurişti care ar fi putut asigura serviciile. În acea perioadă director interimar la ALPAB era Sorin Oprescu, mai arată România Liberă.

Radu Popa, cel care i-a luat locul lui Oprescu la şefia ALPAB a plecat de la conducerea Bursei Române de Mărfuri în 2008 cu câteva plângeri penale de înşelăciune, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor prin care era acuzat că ar fi deturnat banii instituţiei.

În urma scandalurilor apărute după ce ALPAB-ul a achiziţionat timp de trei ani produse şi servicii la preţuri mult prea mari, Radu Popa a fost demis din funcţia de director, fiind ulterior promovat ministru secretar de stat în guvernul Ponta, şef la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Dan Şova şi "salvarea" complexurilor Turceni şi Rovinari

În ceea ce-l priveşte pe Şova, reamintim că acesta este acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul legat de contractele încheiate între casa sa de avocatură şi complexurile Turceni şi Rovinari, parte a Complexului Energetic Oltenia (CEO).

CEO reprezintă un nucleu de securitate şi de stabilitate, furnizând singura energie de siguranţă din România. Existenţa şi buna funcţionare a CEO este vitală pentru sistemul energetic românesc, de ele depinzând evitarea unui blackout (pană generală de curent), a explicat recent, într-un interviu acordat Epoch Times, Marcel Hoară, fost preşedinte al Agenţiei Române pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.

Potrivit lui Marcel Hoară, CEO ar fi fost pus pe butuci de PSD, care nu a mai realizat investiţiile necesare bunei funcţionari a complexurilor.

"În 2010 complexurile au avut profit în jur de 100 milioane ron, în 2011 aproximativ la fel, iar în 2012 complexurile au avut profit 170 de milioane de ron. În 2013, după ce a intrat PSD s-a încheiat cu un mic profit din tranzacţii dar pe pierdere operaţională iar în 2014, pe primele 6 luni se înregistrează pierdere netă, în contextul în care în 2010-2011 s-au realizat cele mai mari investiţii iar în 2013 investiţiile au fost aproape zero nici măcar mentenanţă. Sunt aproape de faliment. L-au băgat în pierdere pentru a-l băga în insolvenţă pentru a-şi trage banii.", a explicat Marcel Hoară, pentru Epoch Times.

În ceea ce-l priveşte pe Şova, potrivit lui Marcel Hoară, care a şi depus plângere penală contra fostului ministru PSD, firma de avocatură a acestuia s-a interpus între plăţile dintre complexele energetice, Electrica, tot companie de stat şi Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor, toate aflate sub coordonarea aceluiaşi minister, sub acelaşi mandat.

Turceniul şi Rovinariul au pierdut prin tranzacţiile între Electrica şi ICI, facute prin intermediul lui Sova, sute de milioane de lei noi faţă de banii pe care trebuia să-i încaseze. La banii pierduti se mai adăuga un comision de 3,4 milioane de ron pe care i-a încasat casa de avocatură a lui Şova, pentru că a pierdut bani, a explicat Marcel Hoară.

Contractul între complex şi casa Şova a fost încheiat în 2007, în urma presiunilor făcute de Ponta, iar valoarea contractelor între firma lui Şova şi complexurile Rovinari şi Turceni, a crescut prin semnarea unor acte adiţionale, după ce Ponta a devenit partener senior pe 30 august 2007.

Suplimentar faţă de intermedieri, Dan Şova s-a ocupat şi de găinării, mai acuză Marcel Hoară.

"Eu am găsit un raport al corpului de control, ascuns până atunci care spunea că erau avocaţi care erau plătiţi atât la Turceni cât şi la Rovinari, care erau plătiţi atât la procent cât şi la oră şi lucrau 26 de ore pe zi. Marea majoritate a lui Şova îşi decontau cel puţin 16 ore pe zi în condiţiile în care nu dădeau pe acolo. Mai mult, aveam un lider de sindicat care a dat complexul în judecată pentru 2000 de lei, Şova s-a dus el să reprezinte complexul, cu casa lui, deşi complexul avea avocaţi foarte buni. A pierdut, a încasat un comision de 20.000 de ron de la Rovinari pe care l-a mai decontat încă o dată şi la Turceni." a relatat Marcel Hoară.

Dincolo de găinăriile lui Şova, lucru cel mai grav este că în 2008 s-au încheiat contracte pentru desulfurare, denoxare, şlam dens în valoare de sute de milioane de euro, contracte necesare complexului pentru a se adapta la mediu şi a performa în viitor, a declarat Marcel Hoară, adăugând că aceste contracte, semnate de Ciurel şi de Şova au fost încheiate fără să aibă surse de finanţare, ceea ce este ilegal.

"Când a venit PDL-ul la guvernare, în 2009, a găsit aceste contracte semnate fără să aibă sursa de finanţare. Pentru a acoperi acele contracte s-au negociat, în 2009, cu CEC-ul.", a adăugat Hoară.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor