Eugen Teodorovici: România va fi nevoită să plătească corecţii financiare de un miliard de euro

După calculele actuale, România va fi nevoită să plătească corecţii financiare de un miliard de euro pentru cadrul financiar trecut, 2007-2014, a declarat joi la Cluj ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Forum 2014 dedicat Fondurilor Structurale Europene. Grand Hotel Marriott. În imagine, Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.03.2015

După calculele actuale, România va fi nevoită să plătească corecţii financiare de un miliard de euro pentru cadrul financiar trecut, 2007-2014, a declarat joi la Cluj ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, relatează Agerpres.

Potrivit sursei citate, dacă nu ar fi trebuit plătită, această sumă ar fi ridicat nivelul de absorbţie a fondurilor europene cu procente bune.

"Corecţiile financiare pe actualul cadru financiar astăzi îl estimăm la un miliard de euro. Sunt corecţii financiare venite pe sistemul special, pe achiziţii publice, ca şi subiect, în mare parte a lor. Adică este preţul pe prostie plătit de România pentru faptul că a pus în funcţii cheie oameni, care, din păcate, nu trebuiau să fie acolo. Şi mai ales în zona de achiziţii publice", a declarat ministrul.

Teodorovici a mai adăugat că îşi doreşte foarte mult crearea unei comisii parlamentare, care să vegheze la aplicarea legii răspunderii ministeriale şi să analizeze activitatea fiecărui ministru, din 2007 până în prezent, pentru a se vedea cine a luat sau nu măsurile necesare pentru a susţine o mai mare absorbţie a fondurilor europene.

"Anul acesta îmi doresc foarte mult să înfiinţăm o comisie parlamentară, care să vegheze la aplicarea legii răspunderii ministeriale. Adică, când tragem linie în 2015 şi vedem exact cât a cheltuit România şi cât a rămas necheltuit — aceia sunt bani publici. Cineva trebuie să plătească. Luat fiecare ministru în parte pe zona de fonduri europene pe care a gestionat-o, din 2007 până în prezent, şi văzut exact cine se face vinovat de acţiune sau de inacţiune. Pentru că în cazul României inacţiunea este extrem de dăunătoare. Îmi doresc (n.r. — această comisie) foarte mult, pentru că pe viitor la aceste posturi să nu mai râvnească decât cei care au o pregătire în spate. Altfel nu vom schimba nimic", a declarat ministrul.

Reamintim că Ministerul Fondurilor Europene a fost, în mod frecvent, ţinta unor critici legate de gradul scăzut de absorbţie al fondurilor europene. La începutul lunii martie a.c. , grupul parlamentar al PNL a depus moţiunea simplă intitulată "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana", demers parlamentar adresat ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Liberalii susţineau în textul moţiunii (respinsă de parlamentul majoritar PSD), că România se confruntă cu o situaţie dezastruoasă a absorbţiei fondurilor europene în timpul guvernării Ponta, cu lipsa unei strategii coerente din partea actualului Guvern în gestionarea transparentă a banilor de la UE şi în privinţa implementării unei legislaţii funcţionale care să permită atragerea integrală a alocărilor financiare ce ne revin în exerciţiul financiar 2014-2020.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor