"Salvaţi valorile şi tradiţia românească" - Angajaţii Institutului Cantacuzino au protestat la Guvern

În jur de 350 de salariaţi din 467, câţi numără Institutul Cantacuzino, au protestat miercuri, lângă Guvern, cerând soluţii pentru salvarea Institutului, relatează Agerpres.
Laborator de analize medicale, virusologie, la Spitalul Cantacuzino (Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.03.2015

În jur de 350 de salariaţi din 467, câţi numără Institutul Cantacuzino, au protestat miercuri, lângă Guvern, cerând soluţii pentru salvarea Institutului, relatează Agerpres.

Salariaţii au scandat "Salvaţi Institutul Cantacuzino!", "Salvaţi valorile şi tradiţia românească", "Vrem vaccinuri şi seruri româneşti!", "Bunicii şi părinţii noştri au trăit şi ne-au îngrijit datorită Institutului Cantacuzino!".

Potrivit preşedintelui sindicatului TESA de la Institutul Cantacuzino, dr. Toader Marian, salariaţii institutului nu şi-au primit drepturile salariale de trei luni sau au primit doar o parte dintre ele, iar Guvernul tergiversează găsirea unor soluţii concrete pentru salvarea Institutului.

"Din 17 septembrie există o comisie interministerială care, în şase luni, nu a găsit nicio soluţie pentru rezolvarea situaţiei institutului. Se tergiversează din partea Guvernului găsirea unor soluţii concrete pentru salvarea institutului", a declarat dr. Toader Marian, adăugând că nu există niciun fel de promisiune în cazul institutului, iar posibilele variante salvatoare au fost "închise din faşă".

Potrivit Mediafax, Toader a mai declarat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a alocat 400.000 de dolari pentru ca institutul să producă în continuare vaccin antigripal, însă statul român refuză să ajute institutul:

"Avem recunoaşterea OMS pentru produsele de vaccin de la Cantacuzino. Ne-au fost alocaţi, de către OMS, 400.000 de dolari pentru producerea vaccinului, dar la acesta trebuia să contribuie şi statul român. Dar statul român nu a făcut nimic, în afară de faptul că ne-a trecut din coordonarea Ministerului Sănătăţii în coordonarea Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Am venit aici întrucât oamenii sunt disperaţi. Ne pasă de soarta institutului, de aceea oamenii strigă continuu să le fie dat înapoi institutul, aşa cum a fost la început", a afirmat liderul de sindicat.

Angajaţilor Institutului Cantacuzino li s-au alăturat, la protestul de astăzi, şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", în semn de solidaritate.

Reamintim că Institutul Cantacuzino este într-o situaţie gravă, având datorii importante şi conturile blocate. Marţi, Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a analizat situaţia Institutului Cantacuzino. Cu această ocazie, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Alin Ţucmeanu a declarat că problemele Institutului Cantacuzino ar trebui să fie discutate în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru că institutul este o marcă a României.

La rândul său, secretarul de stat din MFP, Attila Gyorgy, a afirmat că Institutul Cantacuzino a intrat într-un proces de auditare şi, dacă în urma acestui raport, Consiliul Concurenţei îşi dă avizul, Ministerul Finanţelor Publice nu va avea nicio reţinere pentru ştergerea tuturor datoriilor.

Cu o zi înainte, premierul Victor Ponta, care a girat în repetate rânduri alocarea de bani din Fondul de Rezervă al ţării pentru culte, plata arieratelor la primării etc., a declarat că Guvernul caută soluţii pentru situaţia de la Institutul Cantacuzino, însă nu poate aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi considerat ajutor de stat.

Reamintim că în 22 ianuarie, a fost semnat Memorandumul pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino, memorandum care prevedea ştergerea datoriilor Institutului către ANAF şi denumirea activităţii de sănătate publică drept serviciu de interes economic general. Cu toate acestea, instituţia are în continuare conturile blocate.

Declinul Institutului Cantacuzino, unul dintre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, a început în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţa a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, pe motiv că îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să aducă vaccinuri din import, relatează Hotnews.

La finele lui 2013, Institutul Cantacuzino a mai primit o lovitură grea. Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat instituţia că vaccinul antigripal pe care îl produce nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Teste efectuate în Franţa au confirmat probleme cu vaccinul făcut de Cantacuzino.

Ulterior, verificări efectuate la Cantacuzino au relevat, potrivit specialiştilor OMS, că institutul nu dispune de un plan de afaceri clar, bugetat, pentru următorii 5-10 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor