Victor Ponta: Cineva trebuie să plătească pentru situaţia de la Oltchim, vom sesiza DNA

Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta a declarat marţi că datoria Oltchim creşte zilnic cu 200.000 de euro, iar Ministerul Economiei şi ANAF fac verificări privind cauzele care au determinat acumularea datoriilor combinatului. "Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie. Vom sesiza DNA pentru Oltchim", a precizat Ponta.
Conferinţă de presă cu tema privatizării OLTCHIM, susţinută de Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Remus Vulpescu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
25.09.2012

Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta a declarat marţi că datoria Oltchim creşte zilnic cu 200.000 de euro, iar Ministerul Economiei şi ANAF fac verificări privind cauzele care au determinat acumularea datoriilor combinatului. "Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie. Vom sesiza DNA pentru Oltchim", a precizat Ponta.

Iată principalele declaraţii făcute de premierul Victor Ponta:

- Am considerat să punem la dispoziţia media câteva dintre datele care au marcat ultimii anii de involuţie de la Oltchim

- Oltchim înseamnă unităţi economice care depind de Oltchim (Argeş, Gorj)

- Situaţia de la Oltchim este în responsabilitatea Guvernului, iar rezultatul final va trebui să ducă la continuarea existenţei Oltchim, la păstrarea locurilor de muncă, la recuperarea datoriilor, de a aduce combinatul pe profit

- În 2006, PCC devine acţionar minoritar la Oltchim

- Anii 2009, 2010, 2011, o cădere gravă privind pierderile acumulate şi a datoriile acumulate

- În 31 decembrie 2009, Oltchim avea datorii de 11 milioane de lei către furnizori, 7 milioane de lei către buget de stat, 5 milioane către creditori

- În 2009, s-ar fi putut salva Oltchimul foarte uşor. Timp de trei ani, din motive obiective sau subiective, Oltchim a devenit o societate fără ieşire. Datoria Oltchim creşte cu 200.000 de euro în fiecare zi.

- În ultima perioadă, atât ministerul Economiei şi ANAF au pornit în investigarea cauzelor care au dus Oltchim să acumuleze aceste datorii. Nu cred că vom putea recupera ceea ce s-a pierdut. Cineva trebuie să plătească pentru această situaţie. Vom sesiza DNA pentru Oltchim

- Privatizarea Oltchim este prioritară pentru board-ul FMI din septembrie

- Dan Diaconescu a venit cu o ofertă în conformitate cu caietul de sarcini. Nu s-a modificat nimic după 21 septembrie

- Conversia datoriei AVAS în Acţiuni, Guvernul a dorit să facă această conversie. Conform legii, această conversie se poate face când deţii două treimi din adunarea generală a acţionarilor a Oltchim.

- Concernul rusesc TISE a comunicat oficial că decizia e de a nu participa în procesul de privatizare al Oltchim, dar au precizat că nu exclude continuarea cooperării.

- OMV Petrom şi-a dat în scris acordul de a negocia vânzarea Arpechim către cel care va deveni acţionar majoritar la Oltchim. Cea mai importantă parte a Arpechim pentru Oltchim a fost transferată deja către Oltchim acum doi ani. Oltchim poate funcţiona şi fără Arpechim.

- Oferta domnului Dan Diaconescu nu este publică, deşi a apărut în presă. Plata se va face în lei la semnarea contractului, scrie acolo. Există un termen până luni 1 octombrie. Când se semnează contractul, trebuie făcută plata. Spune în document că dispune de sumele necesare. Imediat după anunţarea câştigătorului, vă prezentăm echipa. Planul va fi prezentat în termen de 48 de ore. Au expirat pe 24 septembrie. Are termen până la 1 octombrie să o aducă la îndeplinire.

- Ce s-ar întâmpla cu cei 45 de milioane de euro dacă Diaconescu va plăti? Pot fi acordaţi ca împrumut de salvgardare pentru cel mult şase luni pentru funcţionarea combinatului. Există o condiţie - să fie plătiţi de Dan Diaconescu.

- Suntem pregătiţi pentru a discuta mai departe toate procedurile care se impun. Luăm în calcul şi faptul că Diaconescu nu va putea plăti preţul de 45 de milioane de euro. În aceste condiţii, responsabilitatea pentru acei oameni rămâne în sarcina guvernului, motiv pentru care vom numi un nou managemenet, un administrator special care să oprească contractele dăunătoare.

- Dacă a asigurat în fals că dispune de resursele financiare necesare, acest lucru va atrage răspunderea penală pentru fals în acte oficiale şi înşelăciune.

- În maximum şase luni, să reluăm procesul de privatizare cu un investitor strategic. Aşteptăm 1 octombrie pentru a şti dacă Guvernul rămâne acţionar majoritarar al Oltchim.

- E vorba de soarta mai multor mii de oameni şi soarta unor instituţii importante. Guvernul a încercat şi va încerca să găsească soluţia cea mai bună pentru salvarea combinatului, indiferent de interesele politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor