Agenţia guvernamentală Itar-Tass: Victor Ponta invită investitori ruşi la Oltchim

Premierul Victor Ponta a invitat luni investitorii ruşi la privatizarea combinatului chimic Oltchim, relevă pagina online a agenţiei de presă guvernamentală a Rusiei, Itar-Tass. "Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia" fiindcă "mă gândesc în primul rând, la siguranţa locurilor de muncă" şi mai puţin la "spectacole mediatice", precizează Itar-Tass, citând declaraţiile făcute de Victor Ponta luni, la Slatina.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
25.09.2012

Premierul Victor Ponta a invitat luni investitorii ruşi la privatizarea combinatului chimic Oltchim, relevă pagina online a agenţiei de presă guvernamentală a Rusiei, Itar-Tass. "Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia" fiindcă "mă gândesc în primul rând, la siguranţa locurilor de muncă" şi mai puţin la "spectacole mediatice", precizează Itar-Tass, citând declaraţiile făcute de Victor Ponta luni, la Slatina.

Declaraţiile premierului au fost făcute ca urmare a scandalului izbucnit în jurul privatizării combinatului chimic Oltchim, care a "erupt", mai relevă Itar-Tass, odată ce magnatul media Dan Diaconescu "a refuzat să semneze astăzi contractul".

"Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizare", a anunţat Diaconescu

În schimb, anunţă agenţia de presă rusă, Dan Diaconescu a recunoscut că el personal nu are cei aproximativ 50 de milioane de euro necesari pentru achiziţionarea a 54,8% din acţiuni, dar a precizat că în spatele său "stau forţe serioase".

Articolul se încheie cu afirmaţia premierului Ponta că privatizarea Oltchimului va continua în 2013, întrucât cumpărătorul nu a avut bani şi nici dorinţa de a-l cumpăra.

DD nu semnează contractul şi invocă lipsa unor clauze, prevederi şi anexe

Dan Diaconescu a refuzat să semneze contractul privind privatizarea Oltchim pe motiv că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe. El a mai spus că actul prezentat luni de OPSPI pentru semnare este diferit faţă de forma anunţată odată cu caietul de sarcini.

"Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi şi anexe, iar tot contractul este diferit faţă de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim", a declarat luni Dan Diaconescu, la plecarea de la Ministerul Economiei. El a mai spus că va vinde acţiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetăţeni "probabil, la preţul de pe bursă", după semnarea contractului.

Avocaţii săi au rămas la sediul Ministerului Economiei pentru clarificarea situaţiei.

Privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor

"Mi-aş fi dorit ca şi la Olchim să fi avut un mare investitor din Rusia" fiindcă "mă gândesc în primul rând, la siguranţa locurilor de muncă" şi mai puţin la "spectacole mediatice", precizează Itar-Tass, citând declaraţiile făcute de Victor Ponta luni, la Slatina

Premierul Victor Ponta a anunţat că privatizarea Oltchim va fi reluată anul viitor, după ce se va constata că aşa-zisul câştigător al licitaţiei de vineri, adică Dan Diaconescu, nu a avut nici bani, nici intenţia de a deveni acţionar majoritar.

"După ce se va constata că aşa-zisul câştigător nu a avut nici bani, nici intenţia de a activa ca acţionar majoritar la Oltchim, Guvernul va aproba măsurile pentru a menţine combinatul şi pentru a intra într-o procedură specială prin care să se salveze locurile de muncă, urmând a se găsi un investitor serios", a mai declarat Victor Ponta.

"Voinţă politică şi sprijin de la FMI"

"Cei de la FMI ne-au spus foarte clar că era important de dat semnalul de voinţă politică pentru că, până acum, în ultimii ani au fost minţiţi de fiecare dată . Problema Oltchimului nu a a părut în vara asta. Problema Oltchimului care este în pierdere şi primeşte mereu bani de la stat este din 2007, prima dată, dar în 2009 s-a accentuat", a spus Victor Ponta, fiind întrebat dacă a discutat cu FMI despre amânarea privatizării Oltchim pentru începutul anului 2013.

Totodată, premierul Ponta a mai spus că Guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, arătând că FMI va sprijini Executivul să continue privatizarea Oltchim.

DD a plecat în Germania

Cu o cursă aeriană spre Munchen, Germania, Dan Diaconescu a părăsit România luni, în jurul orei 17.00. El va reveni în ţară miercuri dimineaţă şi va continua discuţiile pentru încheierea contractului de privatizare la Oltchim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor