Avocaţii lui Dan Diaconescu au cerut OPSPI informaţii de ordin fiscal şi stadiul litigiilor Oltchim

Epoch Times România
24.09.2012

Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a declarat luni că s-au cerut de la OPSPI date suplimentare privind Oltchim, de ordin fiscal şi privitoare la stagiul litigiilor în care este implicat combinatul, precum şi informaţii care provin de la organele de control.

"O situaţie a datoriilor bugetare, a datoriilor Oltchim nu puteam să o aflăm din camera de date, pentru că Ministerul Economiei ne-a ataşat la dosar un certificat fiscal care conţine obligaţiile la data de 31 decembrie 2011. Noi nu suntem în măsură să facem controalele fiscale şi să vedem care este situaţia patrimonială a Oltchim, în special partea de impozite şi taxe. Ministerul a spus că ne dă aceste informaţii cândva, dar aceste informaţii, în opinia ministerului, nu au un rol în ceea ce priveşte încheierea contractului de vânzare -cumpărare(...) Din punctul de vedere al ministerului, semnarea trebuia să fie o operaţiune de genul, "ne-am văzut la ora 10: 00 şi la 10: 10 am semnatî. Din punctul nostru de vedere nu cumpărăm o garsonieră, cumpărăm un combinat şi toate aceste informaţii au o relevanţă", a spus Fenechiu.

"Noi avem informaţiile care provin de la Oltchim, noi ne-am dorit să avem informaţiile care provin de la organele de control. Avem bilanţul la şase luni publicat pe bursă, deci nu facem discuţii de genul că nu am ştiut. Este vorba de anumite informaţii care nu sunt pe site-ul bursei sau care nu sunt nişte informaţii la care să mergi pe declaraţiile Oltchim. În momentul în care am aderat la această licitaţie am vazut în caietul de sarcini modelul de contract, ni l-am asumat. Modelul de contract conţine nişte elemente obligatorii pe care nu le discutăm, pentru că sunt obligatorii. Sunt nişte elemente care trebuie introduse pentru că se vorbeşte de negocierea contractului. Nu se vorbeşte de un contract de adeziune, nu suntem în faţa unui contract administrativ. La ora 10: 00, contractul era ân varianta din caietul de sarcini. ", potrivit lui Fenechiu..

Acesta a precizat că nu poate face supoziţii în legătură cu ce riscă Dan Diaconescu dacă nu va semna contractul de privatizare a Oltchim.

"Eu nu pot să fac supoziţii în legătură cu ce riscă domnul Diaconescu. (dacă nu va semna contractul, n.r.). Eu în momentul de faţă nu am niciun element din care să deduc că domnul Diaconescu nu şi-a onorat contractul şi conform ultimei discuţii cu domnul Dan Diaconescu, m-a asigurat că va achita preţul acţiunilor şi va semna contractul, deci nu pot face supoziţii. Dacă Ministerul Economiei furnizează elementele solicitate şi se realizează o convergenţă asupra tuturor elementelor aflate în dezacord, nimic nu este imposibil. Nu am ajuns încă să discutăm despre un plan de afaceri pentru Oltchim. Noi am luat act de declaraţiile care erau în caietul de sarcini şi acum dorim ca ele să fie concordante cu informaţiile oficiale", a conchis Fenechiu.

Dan Diaconescu a sosit luni, la ora 10: 00, la sediul Ministerului Economiei, şi a declarat că este pregătit să semneze contractul de vânzare - cumpărare a acţiunilor Oltchim deţinute de stat, dar că totul e "să vrea şi Guvernul".

Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, a precizat luni că nu există nicun motiv de întârziere pentru semnarea contractului de privatitare a Oltchim, precizând că acesta pregătit şi gata de semnat.

Ulterior, Dan Diaconescu a anunţat că nu a semnat contractul de privatizare a Oltchim, precizând că acesta nu este complet şi că guvernul "vrea să tragă de timp cu semnarea".

Pe de altă parte, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a susţinut că Dan Diaconescu se foloseşte de “tertipuri” pentru a prelungi semnarea contractului de cumpărare a acţiunilor combinatului Oltchim.

Totodată, premierul Ponta a declarat luni că privatizarea Oltchim se va relua anul viitor, iar până atunci trebuie găsit un investitor serios.

Dan Diaconescu a câştigat licitaţia pentru acţiunile deţinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare preţ, de 203,149 milioane lei. Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim.

Creanţele deţinute asupra combinatului de AVAS şi Electrica, care însumează circa 410 milioane euro, nu au fost vândute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor