Victor Iuşcenko, fost preşedinte al Ucrainei: ”Conflictele declanşate de Rusia sunt geopolitice”

”Conflictele declanşate în Moldova sau în Ucraina, sau în Georgia, sau în Karabah-ul de Munte sunt în exclusivitate conflicte geopolitice, nu naţionale. Conflictul principal este între două politici: cea a Rusiei feudale, autocratice, şi a Uniunii Europene”, a declarat fostul preşedinte ucrainean într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko (Mark Renders/Getty Images)

”În Europa sunt şapte conflicte, dintre care şase – în Est. În fiecare dintre aceste conflicte din Est agresoare este Federaţia Rusă. Parcă se poate spune: aceasta este problemă moldovenească, problema georgiană, problema azeră? Nu, domnilor, aceasta este problema voastră. Este o problemă geopolitică. Conflictele declanşate în Moldova sau în Ucraina, sau în Georgia, sau în Karabahul de Munte sunt în exclusivitate conflicte geopolitice, nu naţionale. Este ciocnirea dintre două politici europene diferite. Şi acestor conflicte li se poate pune capăt cu instrumentarul geopolitic, nu cu cel naţional”, a explicat Iuşcenko pentru sursa citată.

Întrebat cum poate fi soluţionată problema transnistreană, fostul şef de stat ucrainean a răspuns că ”Europa trebuie să înţeleagă că aceasta e şi problema ei şi să o abordeze ca pe o problemă proprie. Când vorbim de conflictul din Crimeea, Donbas, despre formatul de negocieri, nu vă miră de ce nu este implicată Europa, Uniunea Europeană?”

”Sunt conflictele voastre, sunt problemele voastre, nu numai ale noastre. De aceea, avem nevoie de instrumentarul vostru politic, aveţi de zeci de ori mai multe pârghii pentru a rezolva aceste probleme decât noi, când ţinem piept Federaţiei Ruse, acest agresor, cu care deseori Europa unitară se teme să vorbească. De aceea, noi trebuie să ne apropiem mai mult, Ucraina şi Moldova, să lansăm mai des proiecte politice comune, dar nu numai - conferinţe, mese rotunde. La nivel politic şi public trebuie să se înţeleagă că ne confruntăm cu una şi aceeaşi provocare, aveam aceeaşi problemă şi acelaşi orizont spre care mergem. Noi avem multe în comun şi, atunci când vom discuta toate aceste probleme în format politic, sunt sigur că putem aduce un mare folos atât popoarelor noastre, cât şi întregii Europe”, a adăugat Iuşcenko pentru Europa Liberă.

Pe de altă parte, fostul preşedinte ucrainean a respins orice federalizare a Ucrainei, arătând că ”în secolul X Rusia Kieveană a fost cel mai mare stat din Europa şi totdeauna am fost unitari, nu am avut vreo formaţiune cu statut special. Nu am avut de-a face cu federalizări, confederaţii. Şi sunt sigur că nici nu vom lua vreodată în considerare asemenea opţiuni. Dacă vom merge pe calea federalizării, va fi prima etapă de dezintegrare a ţării. Aceasta e inacceptabil.”

Referitor la securitatea Ucrainei, Iuşcenko a arătat că deşi ţara sa are ”5 documente semnate în 1994 de şefii celor cinci state din Clubul Nuclear, ne-am pierdut integritatea teritorială, ne-am pierdut suveranitatea politică, dar vocea garanţilor nu se aude”.