Rusia, nemulţumită de modificările Codului Audiovizual din R.Moldova
alte articole
„Modificările propuse de deputaţii moldoveni la Codul Audiovizualului au ca scop să submineze şi să reducă puternic spaţiul televiziunilor în limba rusă şi a emisiunilor de radio în limba rusă din Republica Moldova, unde limba rusă este folosită ca limbă de comunicare inter-etnică”, a precizat Ministerul rus de Externe, citat de Tass
„Această mişcare neprietenoasă a fost luată în contextul revigorării dialogului politic ruso-moldovenesc”, se arată în mesajul ministerului. „Moscova va urmări îndeaproape modul în care lucrurile vor evolua în urma acestei iniţiative, care a fost în mod clar luată înaintea viitoarelor alegeri prezidenţiale din Republica Moldova, mai spune diplomaţia de la Kremlin.
Radiodifuzorii din Republica Moldova ar putea fi obligaţi să retransmită doar emisiuni de ştiri şi talk-show-uri produse în UE sau alte state care au semnat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, ceea ce exclude emisiunile în limba rusă. De asemenea, conţinutul autohton ar trebui să fie în proporţie de 80% în limba română.
Pe de altă parte, Irina Vlah, başcanul autonomiei găgăuze, a anunţat că nu va pune în aplicare decizia autorităţilor de la Chişinău pentru limitarea emisiunilor ruseşti în audiovizualul Republicii Moldova. Ea şi-a exprimat „îngrijorarea profundă” în legătură cu adoptarea în Parlament în prima lectură a unei serii de modificări în legislaţia privind televiziunea, informează Gagauzinfo.md.
„Este regretabil faptul că, în loc să rezolve problemele concetăţenilor noştri, autorii proiectului de lege şi majoritatea parlamentară care îi susţine, iarăşi sunt preocupaţi de căutarea coloanei a cincea în interiorul ţării şi lupta cu mitologica ameninţare externă”, se arată în comunicatul Irinei Vlah.
Başcanul Găgăuziei consideră că modificările ar urmări în subsidiar excluderea emisiunilor ruseşti din câmpul audiovizualului, precum şi a limbii ruse din sfera publică a Republicii Moldova. Conducerea Găgăuziei a menţionat că modificările vin în contradicţie cu interesele şi nevoile locuitorilor din autonomia găgăuză şi că va oferi Legislativului de la Chişinău un răspuns „adecvat” din partea Comitetului Executiv.
„În cazul în care majoritatea parlamentară va aproba modificările legislative la Codul audiovizualului, reţelele de cablu din autonomie vor continua să difuzeze posturile de televiziune ruse şi altele în volum deplin”, se mai precizează în declaraţia başcanului Irina Vlah.
Pe 7 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură trei proiecte de amendamente la Codul audiovizualului. Unul dintre proiecte permite difuzarea programelor informative şi emisiunilor politico-analitice produse în statele membre ale UE, SUA, precum şi statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Rusia nu se regăseşte printre aceste ţări.