Merkel acuză Rusia de “tulburare” a aliaţilor NATO prin acţiunile sale în Ucraina

NATO trebuie să manifeste o prezenţă militară puternică pe flancul său estic, a declarat Merkel joi legiuitorilor în Berlin.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Moscova a pricinuit o pierdere a încrederii în Occident punând sub semnul întrebării “validitatea legii şi inviolabilitatea graniţelor”, a precizat cancelarul german Angela Merkel.

“În est, Rusia a tulburat profund aliaţii noştri prin acţiunile sale în Ucraina”, a susţinut Merkel. “Acum, ei au nevoie de o reasigurare clară din partea alianţei”, a adăugat ea, făcând apel la solidaritate “vizibilă şi de încredere” cu alţi membri NATO.

Discursul său a avut loc înaintea unui summit NATO în Varşovia care începe astăzi şi unde statele membre urmează să aprobe cea mai mare comasare militară a alianţei în estul Europei de la sfârşitul Războiului Rece. Germania va coordona o forţă NATO de aproximativ 1.000 de soldaţi în Lituania începând cu 2017.

În plus, Berlinul îşi va creşte bugetul de cheltuieli pentru apărare, urmărind să ajungă la pragul de 2% din PIB.

Printre alte provocări înfruntate de NATO se numără grupul jihadist Statul Islamic, valul fără precedent de refugiaţi şi securitatea problematică în Irak, a susţinut Merkel.

În mod specific, Merkel a menţionat Iranul şi capabilităţile sale balistice în relaţie cu un scut anti-rachetă condus de NATO în estul Europei. Scutul a fost o altă sursă de conflict între Washington şi Moscova, cea din urmă acuzând SUA că încearcă să submineze capabilităţile nucleare ale Rusiei.

Merkel a declarat că sistemul anti-rachete este “pur defensiv”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe