Merkel acuză Rusia de “tulburare” a aliaţilor NATO prin acţiunile sale în Ucraina

NATO trebuie să manifeste o prezenţă militară puternică pe flancul său estic, a declarat Merkel joi legiuitorilor în Berlin.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Moscova a pricinuit o pierdere a încrederii în Occident punând sub semnul întrebării “validitatea legii şi inviolabilitatea graniţelor”, a precizat cancelarul german Angela Merkel.

“În est, Rusia a tulburat profund aliaţii noştri prin acţiunile sale în Ucraina”, a susţinut Merkel. “Acum, ei au nevoie de o reasigurare clară din partea alianţei”, a adăugat ea, făcând apel la solidaritate “vizibilă şi de încredere” cu alţi membri NATO.

Discursul său a avut loc înaintea unui summit NATO în Varşovia care începe astăzi şi unde statele membre urmează să aprobe cea mai mare comasare militară a alianţei în estul Europei de la sfârşitul Războiului Rece. Germania va coordona o forţă NATO de aproximativ 1.000 de soldaţi în Lituania începând cu 2017.

În plus, Berlinul îşi va creşte bugetul de cheltuieli pentru apărare, urmărind să ajungă la pragul de 2% din PIB.

Printre alte provocări înfruntate de NATO se numără grupul jihadist Statul Islamic, valul fără precedent de refugiaţi şi securitatea problematică în Irak, a susţinut Merkel.

În mod specific, Merkel a menţionat Iranul şi capabilităţile sale balistice în relaţie cu un scut anti-rachetă condus de NATO în estul Europei. Scutul a fost o altă sursă de conflict între Washington şi Moscova, cea din urmă acuzând SUA că încearcă să submineze capabilităţile nucleare ale Rusiei.

Merkel a declarat că sistemul anti-rachete este “pur defensiv”.