Victor Ciorbea a devenit oficial noul Avocat al Poporului

Victor Ciorbea a depus în dimineaţa zilei de marţi jurământul pentru funcţia de Avocat al Poporului, funcţie cu rol major în salvgardarea democraţiei în România. Avocatul Poporului este singura persoană care poate contesta la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă date de Guvern.
Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)
Loredana Diacu
06.05.2014

Victor Ciorbea a depus în dimineaţa zilei de marţi jurământul pentru funcţia de Avocat al Poporului, funcţie cu rol major în salvgardarea democraţiei în România. Avocatul Poporului este singura persoană care poate contesta la Curtea Constituţională ordonanţele de urgenţă date de Guvern.

Depunerea jurământului a avut loc în prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea şi a preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, cei doi felicitându-l pe Ciorbea şi exprimându-şi convingerea că acesta va îndeplini cu cinste funcţia de Avocat al Poporului.

La rândul său, Ciorbea a precizat că funcţia îl onorează şi că va face tot ce îi stă în putere să îşi îndeplinească atribuţiile cu responsabilitate şi seriozitate, conform pesurse.ro.

Reamintim că Victor Ciorbea, personaj deosebit de controversat, a fost practic ales Avocat al Poporului pe 15 aprilie, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului întrunită în plen. Fostul premier al României în anii 1996-1998, a fost votat în funcţia de Avocat al Poporului, pe o perioadă de cinci ani, cu 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă.

Cu puţin timp înainte de a fi propus pentru acest post cheie în stat, Ciorbea mai fusese audiat la Parlament, fiind validat pentru funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, chiar dacă legea cerea ca toţi cei care ajung în conducerea instituţiei să aibă cel puţin 9 ani de experienţă în domeniul financiar-bancar, ani pe care acesta nu-i avea.

Deşi membru PNL, Ciorbea, a fost propus şi susţinut pentru această funcţie de Avocat al Poporului de PSD, premierul Ponta anunţând cu mare emfază că se bucură că Ciorbea, fost prim-ministru, fost membru de seamă al Popularilor Europeni şi actual senator PNL, cu alte cuvinte "o persoană cu sprijin din toate zonele politice" a acceptat postul şi şi-a exprimat încrederea că acesta "îşi va exercita funcţia cu toată demnitatea şi cu respectarea Constituţiei"

Sprijinul din toate zonele politice de care "s-a bucurat" Ciorbea

Liberalii nu au luat parte la şedinţa de plen dedicată numirii lui Ciorbea, şi nici PDL şi PPDD, opoziţia criticând dur numirea lui Ciorbea pe un post de o importanţă crucială în stat.

"Alegerea lui Ciorbea echivalează cu o politizare a instituţiei şi face parte din încercările lui Victor Ponta de a acapara toate funcţiile pentru „a putea guverna abuziv fără să fie deranjat de nimeni” a comentat fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, acuzând că Ciorbea "este unul dintre cei care au atacat cu vehemenţă statul de drept în 2012 pe ecranele televiziunilor, devenind ulterior senator PNL" şi că numirea a fost făcută fără consultarea partidelor de opoziţie.

"Victor Ponta l-a ales ca Avocat al poporului pe Victor Ciorbea, fără consultare publică şi fără transparenţă, încălcând regulile democratice şi propriile promisiuni făcute Comisiei Europene în 2012. Reamintesc că unul din cele 11 puncte, pe care Ponta şi-a luat angajamentul că le va respecta, este numirea unui Avocat al Poporului care să se bucure de un sprijin transpartinic al partidelor politice (cross-party support), printr-un proces de numire transparent şi obiectiv. Sprijin transpartinic nu înseamnă doar al partidelor aflate la putere – sau satelite ale acestora -, ci şi al partidelor din opoziţie, care au aflat de această numire odată cu opinia publică”, a mai afirmat Macovei.

La rândul său, europarlamentarul PNŢCD Sebastian Bodu s-a declarat nemulţumit de faptul că premierul Victor Ponta îl susţine pe fostul premier Victor Ciorbea, "o persoană fără competenţe în domeniu", un fel de „Hopa Mitică al funcţiilor publice” pentru funcţia de Avocat al Poporului, care s-a remarcat în cariera sa prin „şedinţe interminabile şi ineficiente, frustrarea şi limbajul public suburban” în timp ce europarlamentarul Cristian Preda afirma că Ciorbea va fi mai degrabă „avocatul baronilor, nu al poporului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor