Victor Ciorbea, propus de PSD, este noul Avocat al Poporului

În şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului întrunită marţi în plen, Victor Ciorbea a fost votat în funcţia de Avocat al Poporului pe o perioadă de cinci ani, cu 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".
Liderul PNTCD, Victor Ciorbea. (www.wikimedia.org)
Flori Mladin
15.04.2014

În şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului întrunită marţi în plen, Victor Ciorbea a fost votat în funcţia de Avocat al Poporului, pe o perioadă de cinci ani, cu 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă".

Avocatul Poporului este o funcţie foarte importantă deoarece este singurul care poate ataca ordonanţele de urgenţă. Fostul senator Victor Ciorbea a fost propus de PSD pentru această funcţie, fiind audiat luni de către Comisiile juridice ale Parlamentului, care au dat un aviz favorabil.

Recent, fostul premier a mai fost audiat la Parlament atunci când a fost validat pentru funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, chiar dacă legea cere ca toţi cei care ajung în conducerea instituţiei să aibă cel puţin 9 ani de experienţă în domeniul financiar-bancar.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că îl susţine pe Victor Ciorbea pentru a conduce instituţia Avocatului Poporului.

"Da, îl susţin. Ştiţi că a fost o discuţie veche despre un Avocat al Poporului care să reprezinte şi să aibă sprijin din cât mai multe zone politice, nu doar dintr-una singură. Domnul Ciorbea a fost prim-ministru, a fost un membru de seamă al Popularilor Europeni, este senator PNL şi este susţinut şi de noi, social-democraţii. O persoană care să aibă sprijin din toate zonele politice era greu de găsit. Mă bucur că a acceptat şi cred că îşi va exercita funcţia cu toată demnitatea şi cu respectarea Constituţiei", a precizat Ponta, la Palatul Parlamentului.

Voci împotriva numirii lui Victor Ciorbea

Europarlamentarul PNŢCD Sebastian Bodu s-a declarat nemulţumit de faptul că premierul Victor Ponta îl susţine pe fostul premier Victor Ciorbea, o persoană fără competenţe în domeniu, un fel de „Hopa Mitică al funcţiilor publice” pentru funcţia de Avocat al Poporului, care s-a remarcat în cariera sa prin „şedinţe interminabile şi ineficiente, frustrarea şi limbajul public suburban”.

„Domnule prim ministru Victor Ponta, aflu cu surprindere că partidul pe care îl conduceţi îl susţine pe Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al poporului după ce, săptămâna trecută numai, l-a susţinut pentru o funcţie de membru neexecutiv al board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară, deşi nimic din cv-ul fostului premier nu îl recomandă pentru vreuna dintre aceste funcţii. De fapt, dacă ar fi putut, Victor Ciorbea le-ar fi ocupat simultan, după modelul de el patentat: primar - premier”, i-a transmis Sebastian Bodu premierului Ponta.

Europarlamentarul Cristian Preda a declarat marţi, pe blogul personal, că susţinerea senatorului PNL Victor Ciorbea pentru postul de Avocat al Poporului este o greşeală, subliniind că acesta va fi mai degrabă „avocatul baronilor, nu al poporului”. Preda a mai acuzat traseismul politic al lui Ciorbea şi faptul că Ponta a promis în 2012 că numirea celui care va ocupa acest post se va face doar prin consensul forţelor politice.

Cei de la PDL au susţinut la rândul lor că prin numirea senatorului PNL pentru funcţia de Avocat al Poporului, instituţia va deveni una politizată şi va scădea în eficienţă şi credibilitate. Totodată, opoziţia îl acuză pe Victor Ciorbea că a acceptat în urmă cu două săptămâni să fie membru ASF, în ciuda faptului că ştia că nu îndeplineşte condiţiile legale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor