Cristian Preda, despre Ciorbea: Avocatul baronilor, nu al poporului!
alte articole
Europarlamentarul Cristian Preda a declarat marţi, pe blogul personal, că susţinerea senatorului PNL Victor Ciorbea pentru postul de Avocat al Poporului este o greşeală, subliniind că acesta va fi mai degrabă „avocatul baronilor, nu al poporului”.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc marţi într-o şedinţă de plen comună pentru a-l vota pe cel care va conduce instituţia Avocatul Poporului. Victor Ciorbea a fost propus pentru această funcţie de PSD, acesta primind luni aviz favorabil de la Comisiile juridice ale Parlamentului.
„Numirea lui Victor Ciorbea ca Avocat al Poporului (AP) e o greşeală. Întâi de toate, fiindcă personalitatea fostului premier intră în conflict cu profilul postului. Constituţia şi legea care reglementează autoritatea AP spun că această demnitate trebuie asumată în deplină independenţă şi autonomie. Or, Victor Ciorbea a fost, din 1996 în prezent, unul dintre cei mai partizani şi lipsiţi de autonomie responsabili politici”, a opinat Cristian Preda.
Nu numai Preda a reclamat acest lucru, ci şi cei de la PDL care au susţinut că prin numirea senatorului PNL pentru funcţia de Avocat al Poporului, instituţia va deveni una politizată şi va scădea în eficienţă şi credibilitate. Totodată, opoziţia îl acuză pe Victor Ciorbea că a acceptat în urmă cu două săptămâni să fie membru ASF, în ciuda faptului că ştia că nu îndeplineşte condiţiile legale.
Cristian Preda a denunţat, de asemenea, traseismul politic al lui Ciorbea care şi-a schimbat partidul în funcţie de interesul personal.
Acesta a amintit că Ciorbea „a fost peneţist, apoi a fondat un partid – ANCD – care a murit tânăr, pentru ca 10 ani mai târziu să intre la PNL. În 1996, a ţinut să fie şi premier, şi primar, iar când a fost îndepărtat din guvern, în 1998, a abandonat şi primăria pe care şi-o rezervase ca pe o feudă. În schimb, a revenit în bătălia pentru putere ca şi când nu ar fi avut un trecut, iar sub stindardul USL a fost una dintre cele mai radicale voci împotriva statului de drept şi al apărătorilor săi. Ciorbea nu a dovedit vreodată că e autonom, ci – dimpotrivă – că se asociază curentului politic dominant. Numirea sa e o politizare a instituţiei”.
Europarlamentarul a subliniat că numirea lui Ciorbea „nu a respectat o promisiune făcută de Ponta Comisiei Europene acum 2 ani”. Punctul 7 de pe lista transmisă de preşedintele Comisiei Europene Manuel Barroso după suspendarea lui Traian Băsescu era „Numirea în mod transparent a unui Avocat al Poporului care să fie acceptat de toate formaţiunile politice”.
„În timpul crizei regimului din vara lui 2012, când Avocatul Poporului a fost destituit, dottore s-a angajat ca un nou demnitar să fie numit în acest post doar prin consensul forţelor politice. Cine şi-a dat acordul pentru Ciorbea, în afara baronilor PSD?”, a întrebat Preda.
Importanţa aceste funcţii este crucială. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă, simplă sau de urgenţă a Guvernului.