Victor Bodiu: Încep să apară rezultate vizibile ale liberalizării spaţiului aerian

Avioane americane de lupta F-16 la baza aeriana Aviano. Pentagonul a anunţat marţi că a efectuat circa 1.600 de misiuni aeriene de la începerea operaţiunilor la 19 martie şi că nu se mai implică în atacuri aeriene împotriva ţintelor libiene. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
06.05.2012

Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu a avut la 04 mai o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Patronale Aeronautice din Moldova (APAM) şi cu Directorul general al societăţii de leasing din Turcia, „Nodic Cargo”, Metin Timucin, informează Epoch Times România cu referire la Serviciul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

În cadrul întrevederii, preşedintele APAM, Boris Salov a apreciat deschiderea Guvernului pentru investitori şi sprijinul în dezvoltarea sectorului de transport aerian din Republica Moldova.

Boris Salov l-a informat pe Victor Bodiu despre conformarea strategiei de dezvoltare a transportatorilor aerieni de mărfuri din Republica Moldova la noile condiţii de activitate care se impun, odată cu semnarea Acordului SAC UE-R.Moldova.

Astfel, unii operatori aerieni au stabilit drept prioritate renovarea flotei şi anume scoaterea din uz a aeronavelor de tip sovietic, prin înlocuirea acestora cu aeronave certificate conform standardelor EASA.

Compania de leasing turcească intenţionează să lanseze, în parteneriat cu operatorul aerian din Republica Moldova „Jet Star", proiectul de exploatare a aeronavelor de tip Boeing 747 CARGO, cu înregistrarea aeronavei în Registrul aerian al Republicii Moldova. Pentru început este planificată aducerea unei aeronave de tip Boeing 747, care va fi utilizată în prestarea serviciilor de transport CARGO pentru misiunile umanitare ale ONU.

Directorul General al companiei de leasing turceşti, Metin Timucin a menţionat că intenţionează să examineze posibilitatea participării la modernizarea unuia din cele două aeroporturi regionale - Mărculeşti sau Bălţi, prin crearea unui HUB CARGO regional, dar şi a hangarelor pentru deservirea tehnică a aeronavelor, conform standardelor EASA.

Metin Timucin a menţionat că personalul angajat la companie va fi în cea mai mare parte format din cetăţeni moldoveni, inclusiv ingineri şi mecanici care vor fi instruiţi în străinătate.

Secretarul General al Guvernului a menţionat că salută decizia companiei de a se extinde în Republica Moldova, prin acest parteneriat cu un operator din ţara noastră.

"Noi suntem bucuroşi că există interes pentru piaţa serviciilor de transport aerian din Republica Moldova din partea unei importante companii turceşti. Ne bucurăm că încep să apară rezultate vizibile ale liberalizării spaţiului aerian, un proces important pe care l-am început cu un an în urmă. Interesul mai multor companii aeriene de a accede pe piaţa noastră demonstrează că există potenţial şi suntem pe o cale corectă", a spus Victor Bodiu.

Acesta a mai menţionat că acum pentru Guvernul Republicii Moldova atragerea marilor investitori şi crearea locurilor de muncă reprezintă prioritatea numărul unu. Victor Bodiu i-a asigurat pe reprezentanţii ambelor companii că vor beneficia de suportul şi sprijinul necesar în desfăşurarea activităţii în ţara noastră.

Referitor la intenţia de a construi centre de deservire tehnică pentru aeronave, conform standardelor EASA, Victor Bodiu a menţionat că acest gen de proiecte reprezintă o şansă reală pentru aeroporturile noastre locale de a asigura o dezvoltare durabilă.

Premierul Vlad Filat a anunţat că Acordul privind crearea spaţiului aerian comun între Republica Moldova şi Uniunea Europeană va fi semnat la data de 7 iunie curent în cadrul unei emisiuni la Moldova 1.

„În rezultatul semnării acestui acord, vom avea curse aeriene mai frecvente şi diversificate, dar şi companii low-cost. Discutăm şi despre activitatea aeroporturilor, în opinia mea statul nu trebuie să aibă rol de administrator în acest domeniu. Nu este exclus că vom lansa aeroporturile în proiecte de parteneriat public-privat”, a enunţat sursa.

Menţionăm că în prezent, România, Germania şi Italia au confirmat amendamentele privind liberalizarea serviciilor aeriene regulate pentru companiile aeriene din aceste state, până la data semnării Acordului privind spaţiul aerian comun dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor