Biletele de avion exagerat de scumpe, în schimb Aeroportul Chişinău cheltuieşte ineficient milioane de dolari
alte articole
Sistemele de securitate integrate şi echipamentele de control de pe Aeroportul Internaţional Chişinău nu sunt pe deplin funcţionale nici până azi. Aceasta este constatarea Curţii de Conturi, care a efectuat un audit la Aeroport. Tehnica ultramodernă a fost achiziţionată încă în 2008, la preţul de 13 milioane de dolari, informează publica.md.
Potrivit raportului de audit al Curţii de Conturi, este vorba de cele 19 sisteme biometrice de trecere şi control la frontieră care au fost testate recent de premierul Vlad Filat, dar şi de alte utilaje ce trebuiau implementate, încă de acum patru ani. Implementarea acestora era necesară pentru a asigura securitatea în domeniul aviaţiei. Auditorii au descoperit că echipamentul tehnic nu este pe deplin funcţional din cauza unui litigiu apărut cu firma de la care a fost procurat.
"Este legat de faptul că, până în prezent, din sistem nu au fost înlăturate toate neajunsurile de către compania din Israel, şi până în prezent sistemul nu a fost integrat. El încă nu este primit oficial de la compania din Israel", spune controlorul superior de stat al CCRM, Ina Baciu.
În acelaşi timp, un studiu al pieţei serviciilor de transport aerian de pasageri, arată că, taxele pe care le percepe Aeroportul Internaţional Chişinău sunt printre cele mai mari din regiune. Potrivit unui studiu al pieţei serviciilor de transport aerian de pasageri, Chişinăul este pe locul cinci, din 16 oraşe, la capitolul mărimea taxelor aeroportuare.
Autorii studiului spun că, din cauza taxelor aeroportuare prea mari, biletele de avion sunt scumpe. De asemenea, ele împiedică intrarea pe piaţă a companiilor low-cost. În prezent, pentru o cursă tur-retur cu o aeronavă Airbus 320, compania Air Moldova plăteşte Aeroportului Internaţional Chişinău 4.782 de euro.
Această sumă este mai mare decât în majoritatea ţărilor din regiune. Taxele plătite Aeroportului din Capitală sunt de două ori mai mari decât cele din Istanbul. Acestea le depăşesc şi pe cele din Londra, Bucureşti şi Moscova. Cele mai mari taxe aeroportuare sunt în Paris, unde ajung la aproximativ 8.500 de euro.
Recent compania aeriană low-cost BlueAir intenţionează să acceadă pe piaţa avia din Republica Moldova. Despre examinarea posibilităţilor ca BlueAir să opereze zboruri low-cost de pe Aeroportul Internaţional Chişinău sau Aeroportul din Bălţi s-a discutat în cadrul unei întrevederi a ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Anatol Şalaru, cu directorul general al companiei, Sheriff Ussama, relatează unimedia.
Potrivit unui comunicat de presă al MTID, directorul general BlueAir a menţionat că este interesat să vină cu un concept nou pe piaţa avia din R. Moldova investind în construcţia unui terminal nou de pasageri de dimensiunile celui existent în Aeroportul Internaţional Chişinău.
La rândul său, Şalaru a menţionat că în condiţiile în care Aeroportul Internaţional Chişinău nu este în gestiunea Ministerului, o altă opţiune ar fi Aeroportul din Bălţi, unde în rezultatul încheierii unui Parteneriat Public Privat vor demara lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportului, a pistei de decolare pentru asigurarea funcţionalităţii acestuia şi instalarea unui nou sistem iluminator, etc.
BlueAir este prima companie aeriană cu capital 100% privat, care a lansat curse low-cost în România şi deţine în prezent peste 40 la sută din piaţa low-cost românească. Flota BlueAir este formată din 18 aeronave de tip Boeing, cu capacităţi între 126 şi 170 de locuri.
Compania BlueAir operează curse spre 28 de destinaţii, iar din 2004 până în prezent, circa 6,5 mln de pasageri au ales să zboare cu acest operator aerian.