Semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun dintre Moldova şi UE se amână
Semnarea Acordului de spaţiu aerian comun RM-UE se amână. Asta pentru că există o problemă în cadrul Uniunii Europene. Despre aceasta anunţă Serviciul de presă al Guvernului moldovean.
"Deşi iniţial programată de către Comisia Europeană pentru 22 martie curent, semnarea Acordului privind Spaţiul Aerian Comun va fi transferată pentru o dată ulterioară. Motivul acestei întârzieri este suspendarea, începând cu luna februarie curent, a tuturor deciziilor ce ţin de încheierea acordurilor dintre Uniunea Europeană şi statele terţe, ca urmare a unui proces de judecată iniţiat între Comisia Europeană şi Consiliul UE, privind competenţa celui din urmă în semnarea acordurilor cu statele terţe.
Doar după soluţionarea litigiului respectiv va fi posibilă şi deblocarea procedurilor ce ţin de semnarea de către UE a acordurilor cu statele terţe, inclusiv a Acordului privind Spaţiul Aerian Comun cu RM", se menţionează în textul Serviciului de presă al Executivului.
Menţionăm că negocierile privind Spaţiul Aerian Comun dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană au fost lansate în iulie 2011. La 26 octombrie 2011, la Chişinău, a fost parafat documentul. Acesta urma să fie semnat şi ratificat de ambele părţi în martie 2012.
Rădu Bezniuc, consultant naţional pe transport aerian în cadrul Cabinetului prim-ministrului, a menţionat că în circa 2-3 săptămâni Uniunea Europeană va oferi un răspuns clar despre data semnării Acordului. "Noi am asistat la presiunea pe care o exercită concurenţa, am văzut cum companiile aeriene şi-au modificat preţurile. Guvernul şi-a făcut tema de acasă. Acum aşteptăm răspunsul UE", a conchis acesta.
Întrarea în vigoare a acestui Acord va permite cetăţenilor moldoveni să beneficieze de transport aerian sigur şi la preţuri avantajoase. La începutul acestui an, companiile avia au anunţat o serie de oferte după ce piaţa urma să fie liberalizată. AirMoldova oferea preţuri cu 50-70% mai ieftine, iar compania CarpatAir a anunţat deschiderea în Chişinău a unei baze operaţionale cu 10 mii de bilete la preţuri reduse şi zboruri directe spre Veneţia, Roma, Milano (Italia), din 26 martie 2012. Totodată, compania Lufthansa a anunţat dublarea numărului de zboruri pe ruta Chişinău-München începând cu primăvara acestui an.
Dacă până acum un bilet avia tur-retur spre Capitalele europene (din Chişinău) costa cel puţin 300-350 euro, promoţiile din acest an ofereau reduceri de până la 150-200 euro pentru un zbor tur-retur.