Cerinţele sindicaliştilor către Fondul Monetar Internaţional

Ana Chitoroagă
06.05.2012

În cadrul unei întâlniri, care a avut loc sâmbătă 5 mai, sindicatele au înaintat un şir de solicitări misiunii Fondului Monetar Internaţional în Moldova şi anume au cerut majorarea salariului minim pe ţară şi a celui din sectorul real al economiei, dar şi stabilirea unui program special pentru recalificarea cadrelor. La rândul său FMI le-a dat asigurări că problemele lor vor fi discutate la Guvern.

Deci sindicaliştii cer o majorare a salariului minim pe ţară de la 600 la 900 de lei şi a celui din sectorul real de la 1300 la 1500 de lei. Totodată, ei vor ca Guvernul să le asculte solicitările în vederea privatizării întreprinderilor din sectorul energetic.

În acest sens, Boris Rojnevschi, preşedintele sindicatelor transportatorilor a declarat că "Procesul de privatizare promovează economia tenebră. Şi asta pentru că în ţară lipsesc legi, ci lipsesc mecanisme care ar putea reglementa situaţia".

În acelaşi timp, Valerian Cristea, preşedintele sindicatului "SINDENERGO a menţionat: "într-o ţară micuţă, unde starea socială este aşa cum o cunoaşteţi, a-şi permite privatizarea energeticii cu tarifele care există sigur că este o întrebare foarte mare".

Potrivit Publika.TV, după două ore de discuţii, reprezentanţii FMI au promis sindicaliştilor că solicitările lor vor ajunge pe masa Guvernului.

Astfel încât şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Nikolai Gueorguiev, a precizat că "suntem de acord că, în Moldova, ponderea economiei tenebre este o problemă mare atât pentru buget, cât şi pentru abilitatea de a acoperi cheltuielile. Vom lucra împreună cu Guvernul pentru a identifica soluţiile acestei probleme".

De asemenea, şi Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor considera că solicitările vor fi ascultate explicând că "Domnul Gueorguiev este şi el cointeresat şi vor fi şi discuţii la Guvern destul de dure".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor