O trecere mai rapidă a frontierelor României

Un ofiter de politie de frontirea roman inspecteaza sinele la granita de cale ferata de la Ungheni. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea mai multor agenţi de poliţie de frontieră si lucrători vamali pentru luare de mita. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times
05.05.2012

În urma întrevederii de astăzi, 5 mai, a Directorului General al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, cu conducătorul Autorităţii Naţionale a Vămilor din România, Viorel Comăniţă, s-a discutat privind lansarea, începând cu iulie 2012, a primului proiect-pilot privind schimbul de date vamale în format electronic la punctul de trecere Sculeni. Totodată, vameşii promit mai puţine fraude şi o trecere mai rapidă a frontierelor României.

Potrivit unui comunicat de presă, mecanismul de contrapunere a datelor s-a adeverit a fi eficient în prevenirea fraudelor vamale şi a tentativelor de declarare neautentică a mărfurilor. Căci datorită acestui mecanism se asigură contracararea traficului ilicit de mărfuri şi a cazurilor de falsificare a documentelor de însoţire a mărfii. De asemenea odată cu optimizarea controlului la frontieră se va reduce şi durata staţionării mijloacelor de transport care nu vor trezi suspiciuni de fraudare.

În acest context, Directorul General al Serviciului Vamal, Tudor Baliţchi, a precizat: "Iniţiativa de lansare a schimbului electronic de date la frontiera cu UE, a fost abordată de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova în cadrul mai multor întruniri cu instituţiile europene. În acest sens, proiectul-pilot la punctul de trecere Sculeni, va fi supus monitorizării din partea instituţiilor europene şi sperăm că va servi drept exemplu pentru bunele practici de cooperare vamală la frontiera externă a UE".

Precizăm că schimbul de date cu privire la mărfurile şi mijloacele de transport care trec frontiera moldo-română în ambele direcţii, se implementează din 2010, însă, până în prezent, se efectuează pe suport de hârtie, utilizând fişele de însoţire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor