Victima violenţei în familie mai protejată. Modificările legislaţiei au intrat în vigoare

Agresorul din familie poate fi scos din casă imediat de poliţie în baza unui ordin de restricţie, fără ordonanţa de protecţie a judecătorului, potrivit ultimelor modificări a legislaţiei R. Moldova.
Lansarea campaniei anti-violenţă din anul 2015 (facebook.com)
Ştefan Sârbu
17.03.2017

Începând cu data de 16 martie, în Republica Moldova au intrat în vigoare modificările la Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, conform cărora colaboratorii organelor de poliţie au obţinut dreptul să îndepărteze imediat agresorul din domiciliul comun, indiferent cine este proprietarul locuinţei, în baza unui ordin de restricţie de urgenţă care poate fi solicitat de către o victimă a violenţei în familie.

Până în momentul de faţă, victimele violenţei în familie alertau poliţia, dar trebuiau să aştepte cel puţin o zi pentru ca instanţa de judecată să emită o ordonanţă de protecţie prin care persoana violentă să fie îndepărtată.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, ordinul de restricţie de urgenţă este o măsură provizorie de protecţie instituită de autorităţi pentru a proteja victima violenţei în familie. Colaboratorii poliţiei urmează să ia măsuri ca persoana care a aplicat violenţa să fie îndepărtată imediat din locuinţă, astfel încât să nu mai aplice violenţa fizică sau psihică faţă de cei din preajmă.

Ordinul de restricţie nu înlocuieşte ordonanţa de protecţie, însă urmează să confere mai multă siguranţă persoanei care îl solicită, deoarece presupune luarea unor măsuri în cel mai scurt timp posibil. Legea prevede că poliţia este obligată să dispună imediat eliberarea ordinului de restricţie de urgenţă în privinţa agresorului dacă acesta a aplicat forţa şi există pericolul să-şi manifeste din nou comportamentul violent, iar riscul este iminent.

Ordinul de restricţie de urgenţă se eliberează pentru o perioadă de până la 10 zile şi se pune imediat în aplicare. Aceasta înseamnă că agresorul va trebui, în prezenţa poliţistului, să părăsească locuinţa doar cu lucruri de primă necesitate, fără să deţină asupra sa cheile de la locuinţă. În acest timp, victima are dreptul să solicite ordonanţa de protecţie. Agresorul are dreptul să conteste ordinul de restricţie, însă în cazul în care refuză să se conformeze ar putea fi pedepsit cu amendă sau cu arest contravenţional, de la 3 la 10 zile.

Ordinul de restricţie de urgenţă este rezultatul eforturilor societăţii civile din R. Moldova şi a suportului organizaţiilor internaţionale.

Studiile arată că în Moldova fiecare a patra femeie este supusă unei forme anumite de violenţă în familie, în timp ce numărul ordonanţelor de protecţie emise şi executate este în creştere.

Deşi s-au făcut paşi importanţi pentru eradicarea acestui fenomen, printre care adoptarea modificărilor la Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, un pas notoriu în semnarea, la 6 februarie 2017, a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută şi drept Convenţia de la Istanbul, semnarea şi ratificarea convenţiei CEDAW (Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women New York, 18 December 1979), una dintre primele convenţii semnate şi ratificate de R. Moldova, cu privire la eliminarea oricăror forme de discriminare împotriva femeilor, dar şi altor convenţii internaţionale, Moldova rămâne a fi o ţară unde femeile continuă să fie discriminate în toate sferele vieţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor