România este primul partener comercial al Republicii Moldova

Ministerul român al Economiei îşi propune a fi un punct de contact al Guvernului României în realizarea proiectelor de colaborare bilaterală cu RM pe toate dimensiunile, susţinând ferm parcursul european al ţării.
Octavian Calmîc şi Alexandru Petrescu în cadrul intrevederii de la Bucureşti 21.02.2017 (mec.gov.md)
Ştefan Sârbu
22.02.2017

Ministrul român al Economiei, Alexandru Petrescu afirma că România va susţine în continuare parcursul european al Republicii Moldova. Chiar dacă relaţiile bilaterale dintre România şi Moldova sunt în ascensiune, mai există încă multe posibilităţi de impulsionare a acestora pe toate dimensiunile.

În cadrul întrevederii de marţi cu viceprim-ministrul de la Chişinău, Octavian Calmîc, ministrul Alexandru Petrescu a reconfirmat susţinerea fermă a României pentru parcursul european al Republicii Moldova, apreciind, totodată, nivelul atins de relaţiile bilaterale economice şi demersurile concrete pentru derularea proiectelor comune, îndeosebi pe palierul economic, unde pot fi implementate multe parteneriate până la atingerea nivelului maxim de colaborare.

”Este esenţial pentru mine să dăm substanţă şi să concretizăm cât mai mult proiectele pe care le avem pe agenda comună. Consider foarte importantă eficientizarea realizării proiectelor majore în domeniile gazelor naturale şi energiei electrice. Ţin să subliniez că pentru finalizarea interconectării reţelelor de transport energie, un obiectiv strategic pentru ambele state, am alocat resurse financiare importante şi am instituit toate mecanismele inter-instituţionale necesare”, a precizat ministrul român al Economiei.

Vicepremierul Octavian Calmîc a menţionat că România rămâne a fi unul dintre principalii parteneri ai R. Moldova, dar se aşteaptă la un suport mai activ în implementarea reformelor ambiţioase anunţate de Guvernul de la Chişinău.

Notabil este faptul că România este primul partener comercial al Republicii Moldova. La finele anului 2016 comerţul bilateral a înregistrat un volum de 1,38 miliarde USD. Se remarcă o uşoară creştere a acestuia cu 2,35%, pe fondul majorării exportului român cu 1,49% (0,8 miliarde USD) şi a importului cu 3,68% (0,5 miliarde USD). Republica Moldova se menţine pe locul 4 (cu o pondere de 5,24%) ca destinaţie extracomunitară pentru produsele româneşti, după Turcia (1,3 miliarde USD), SUA (0,7 miliarde USD) şi Federaţia Rusă (0,7 miliarde USD). Ca furnizor pentru piaţa română, produsele din Republica Moldova ocupă locul 8 (cu o pondere de 3,23%) pe spaţiul necomunitar, după China, Turcia, Federaţia Rusă, Kazahstan, Ucraina, SUA şi Coreea de Sud.

Menţionăm că Octavian Calmîc, a avut marţi o întrevedere şi cu Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, care în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti şi Camera Americană de Comerţ în România (AmCham România), au organizat un forum al oamenilor de afaceri americani, aflaţi în România, interesaţi de realizarea unor proiecte investiţionale în Republica Moldova.

În cadrul forumului menţionat vicepremierul împreună cu alţi experţi de la Ministerului Economiei, au prezentat, oportunităţile de afaceri şi climatul investiţional din R. Moldova, principalele platforme şi domenii, unde companiile străine pot iniţia proiecte investiţionale, etc. La eveniment au participat circa 240 de oameni de afaceri, reprezentanţi atât a companiilor americane din SUA, cât şi din alte state.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor