Organizatorii concursului republican ”Limba noastră-i o comoară” i-au premiat pe cei mai buni

Moldovenii buni la limba română, câştigători ai concursului republican „Limba noastră-i o comoară”, au fost premiaţi, joi, într-o şedinţă festivă organizată de Ministerul Educaţiei şi Ambasada României la Chişinău.
Ştefan Sârbu
16.03.2017

Marele trofeu al primei ediţii a Concursului republican pentru elevi ”Limba noastră-i o comoară” a fost luat de grupul de elevi de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din oraşul Teleneşti, iar locurile I la cele două categorii ale concursului au fost obţinute de tinerii de la Liceul Teoretic din satul Ţipala, raionul Ialoveni şi de grupul de elevi ai Gimnaziului ”Emil Loteanu” din satul Clocuşna, Ocniţa. Participanţii la concurs au promovat vorbirea corectă a limbii române prin intermediul unor filmuleţe pe care le-au realizat.

În deschiderea festivităţii de premiere, ministrul Educaţiei Corina Fusu a accentuat necesitatea de a îmbunătăţi atitudinea faţă de limba şi literatura română în şcoală şi în societate. „Numai conştientizând importanţa situării noastre la nivelul demnităţii limbii române vom reuşi să câştigăm respectul, atât al nostru faţă de noi înşine, cât şi al reprezentanţilor naţiunilor conlocuitoare în Republica Moldova faţă de vorbitorii nativi ai limbii române.”

Prezent la eveniment, Daniel Ioniţă, ambasador al României în R. Moldova, şi-a exprimat speranţa că acest concurs va fi organizat în fiecare an. ”Operăm în cadrul aceleeaşi comunităţi spirituale, comunităţi de limbă, de istorie, de tradiţii. Îi felicit pe învingători – tineri merituoşi, care vor reuşi să aibă grijă cum se cuvine de destinul ţării.”

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, la concursul ”Limba noastră-i o comoară” au participat peste 1000 de elevi ai claselor a V-a – a XII-a de la instituţii de învăţământ preuniversitar cu predare în limba română, precum şi cu predare în limbile minorităţilor naţionale, inclusiv din regiunea transnistreană.

Elevii au elaborat filmuleţe originale care, în maximum 15 minute, ilustrează diverse activităţi curriculare şi extracurriculare, prezentări de proiecte individuale şi de grup ce includ practici de cultivare a comunicării corecte în şcoală şi în comunitate, situaţii de implicare în scopul promovării culturii comunicării. Câştigătorii şi profesorii acestora au primit dicţionare, seturi de carte, diplome şi premii în bani.

Concursul republican ”Limba noastră-i o comoară” a fost iniţiat de Ministerul Educaţiei şi face parte din acţiunile întreprinse în vederea realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii române în instituţiile de învăţământ general cu instruire în limbile minorităţilor naţionale pentru anii 2016-2020. Totodată, în 2017 se împlinesc 100 de ani de la publicarea poemului ”Limba noastră” de Alexei Mateevici, devenit în 1995 imnul Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor